Kis-Duna sétány

A Kis-Duna sétány észak-déli irányban halad végig Esztergom Királyi városrészén. A sétány összeköti a város legfőbb turisztikai területeit, a történelmi Esztergomot a Széchenyi térrel, a Vízivárost a Bazilikával és a Várheggyel. A sétány látható már 1769-ből származó térképeken is. Két partját négy híd köti össze: Bottyán híd, Kolos híd, Szent Miklós híd és a Szent Erzsébet híd. A korzóvá alakítás tervét 1913. szeptember 15-én fogadta el a Sétahelyszépítő Egylet, ekkor került elültetésre a sétányon látható „ikonikus” platánsor. Nyáron hűsebb, mint a forró városközpont, ritka szép sétahelynek nevezik a századfordulós krónikák.
A sétány ad otthont az ország első fedett uszodájának, a Szent István Artézi Fürdőnek, mely 1912-ben, az akkori modern technológia lehetőségeit felhasználva épült meg, feszített vasbetonból, levehető tetővel.
Kertész András – későbbi világhírű fotós Esztergomban lábadozott 2 évig első világháborús sérüléseiből és számos fotót készített nem csak a városban, hanem az uszodában is. Az 1917-ben készült és világhírűvé vált „Víz alatti úszó” Sir Elton John gyűjteményét ékesíti. Ahogyan elmondja, ez a 8.000 darabot számláló gyűjteményének kedvenc képe, szinte szerelmes ebbe a fotóba. A művész szerint rengeteg későbbi fotósra tett igen nagy hatást, mindeközben sokakat inspirált is.

Az uszoda melletti műemléki strandfürdő 1927-29-ben épült szecessziós stílusban, napozó teraszáról látható a Bazilika kupolája, a Szent Tamás hegy kápolnája és a klasszicista Fürdő Szálló is, ahol többek között Széchenyi István, Blaha Lujza, Liszt Ferenc és Kossuth is megszállt.
Nagy 20-ik századi költőnk – Babits Mihály – is szívesen strandolt itt a Szent István Artézi Fürdőtelepen, számos családi fotó tanúsítja ezt. A ma is 29 fokos Mala forrás táplálja mind a szabvány versenyúszó medencét, mind pedig a fedett uszoda kismedencéjét is.

TIPP

A Kis-Duna parton végigsétálva a Vízivárosba érkezünk, ahonnan csodás kilátás nyílik a várhegyre. Ez az esztergomi látkép látható a tízezres bankjegyünk hátoldalán. Huber Sattler 1883-ban készült eredeti olajfestménye adta hozzá az ihletet, mely jelenleg a Prímási Palotában található.

Megszakítás