Hídünnep és Hídfutás

Időpont: 2024. szeptember 21-29.

Az 1895-ben épült Mária Valéria hidat az első és a második világháborúban is felrobbantották. Először 1927-ben, majd a második felrobbantását követően több mint 50 év után, 2001-ben építették újra. Azóta az esztergomiak és a párkányiak minden évben megünneplik a híd avatásának napját.

A két város, Esztergom és Párkány (és ezzel együtt a két ország) közötti híd megünneplése túlmutat annak fizikai felépítésén. Az egységet szimbolizálja, elismeri a történelmet, ösztönzi a gazdasági növekedést és elősegíti a békés interakciót. A Hídünnep elengedhetetlen a pozitív kapcsolatok előmozdításához és a szomszédos nemzetek közötti közös identitástudat ápolásához.

Mattia Mura úttörő filmsorozata ihlette, hogy a Hídünnepen két idegent hozzunk össze a városainkat összekötő ikonikus hídon, elősegítve a kulturális eszmecserét és új kapcsolatokat. 2024. szeptember 21-én „Reggeli a hídon” című identitást erősítő programmal kívánjuk összehozni a Duna két partjának lakosait, immáron második alkalommal. A hídon asztalokat helyezünk el, amelyeknél egy esztergomi és egy párkányi közéleti, illetve civil személy foglal helyet, hogy együtt reggelizve beszélhessék át a híd által megélt határon túli élményeiket.

A hídünnep további részeként az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület és a Városi Művelődési Központ Párkány idén is elhozza a futás örömét a Mária Valéria hídra. Szeptember 28-án, a nagyszabású 4 kilométeres Hídfutás és Gyaloglás mellett szeptember 29-én fél- és negyedmaratont is szerveznek.

reggeli_a_hidon_logo
reggeli_a_hidon_logo_mv
Megszakítás