A szezon kezdete előtt, március 3-án nyitotta ki kapuit az esztergomi Prímás Pince. Az étterem munkatársai újult erővel, megújult étel- és italválasztékkal várják az Esztergomba érkezőket! És hogy miért is érdekes az új étlap? Erről Jászai Tibor séffel beszélgettünk!
A téli szünetben belső munkálatokat végeztek a Prímás Pincében, hogy még komfortosabbá tegyék nektek a vendéglátóhelyet. Új étlapot alkottak, az itallap új borokkal és kézműves gin-ekkel bővült, továbbá a közeljövőben egyéb újdonságokkal is készülnek a vendégeknek!

„Az újrakóstolt Kárpát-medence” – ezzel a címmel mutatja be új étlapját a Prímás Pince, ahol a nemzeti hagyományokat modern gasztronómiai elemekkel ötvözik, megőrizve a kárpát-medencei magyarság ételeinek változatosságát és nemzeti jellegét. A fenntartható gazdaságból származó régiós alapanyagok a Prímás Pince borkínálatával együtt nyújtanak emlékezetes kulináris élményt.

Jászai Tibor séf elmondta, hogy nagyon speciális étlapot raktak össze a szezonra, a saját maguk által felállított 14 pontnak megfelelően. A fenntarthatóságot szeretnék előtérbe helyezni, ezért olyan alapanyagokat választanak, melyeknek minden egyes elemét fel tudják használni az ételek készítésénél. „Fontos számunkra a friss alapanyag, hiszen nem akarunk tartós élelmiszereket felhalmozni a spájzunkban. Mindezeket figyelembe véve úgy állítottuk össze az étlapunkat, hogy megfizethetők legyenek az általunk elkészített különlegességek és teljesen mértékben ki tudjuk szolgálni a hozzánk érkező közönséget.” – jegyezte meg Jászai Tibor.

Az új étlapot lapozgatva tényleg különleges ételeket fedezhetünk fel, ilyen például a hagymás mangalica kenegető, sült paprikával és vadgombákkal, melyhez a kenegető alapanyaga az ipolyszalkai Góra Róbert Mangalica és Angus marha biofarmjáról származik. A leveseknél, amit mindenképpen érdemes megkóstolnotok az a kolbászleves tojáskocsonyával. Az étel azért is egyedülálló, mert az a recept alapján készítik el, ami a tavaly megjelent „Ételek a prímási asztalról” című kötetben szerepel. Ebben a könyvben az esztergomi Érseki Simor Könyvtárban fennmaradt 19. századi, német nyelven írt gót betűs recepteket dolgozták fel.

Fontos kiemelni, hogy az idei szezonban nagy teret kapnak a húsmentes vegán ételek is. Ilyen például a céklás árpagyöngy rizottó, tofuval, paszternák krémmel és fermentált zöldséggel. De a tészta, hús és zöldségek kombinációja is maradandó ízélményt jelenthet, olyan ételkreáció esetén is, mint a bélszíncsíkok krumplistésztával, paradicsommal, paprikával és csiperkegombával. Ha mindezt megkóstoltuk, akkor már csak egy finom desszertet kell választanunk. Itt bátran ajánljuk a püspökkenyeret vaníliasodóval és tejszínhabbal, ami szintén az előbb említett „Ételek a prímási asztalról” című kötetben található recept alapján készítenek el.

A Prímás Pincében márciusban szerdától vasárnapig 11-től 21 óráig várják a vendégeket. Asztalt a +36 33 541 965-ös telefonszámon, vagy info@primaspince.hu e-mail címen foglalhattok!
Gasztronómiai utazásra hív Esztergom és a Prímás Pince, legyél részese te is ennek az élménynek!
2 Responses
Nagyon felkeltettèk az èrdeklödèsünket! Màrcius 11 es 21. e között jövünk! Okvetlen!
Közzè tennèk esetleg az ètlapot es itallapot is?
Sok szerencsèt kivànunk az ùj szezonhoz!
Az étlap itt található: https://www.primaspince.hu/hu/images/pdf/2023.etlap,itallap.pdf