Barna Ádám: leírhatatlan érzés fogott el, mikor megkaptuk Michelin-csillagot

Esztergom szívében is landolt egy Michelin-csillag, méghozzá a 42 Restaurantban, így most már az első vidéki Michelin-csillagos éttermek között tarthatjuk számon. Barna Ádámmal, az étterem séfjével beszélgettünk.

Minden korábbi várakozást felülmúló, elsöprő eredményt hozott a MICHELIN Guide 2022. november 3-i díjátadó ünnepsége a budai Millenáris területén. A világ vezető étteremkalauza első alkalommal értékelte a teljes magyarországi vendéglátóhely-kínálatot, aminek köszönhetően 7 fővárosi étterem mellett 2 vidékinek is sikerült csillagot szereznie. Ezzel hazánk Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot.

A világszinten rangos étteremkalauz magyarországi minősítésének történelme során először kaptak vidéki éttermek Michelin-csillagot: a tatai Platán Gourmet kettőt, míg az esztergomi 42 étterem egy csillagot nyert. Mindemellett bemutatták a Michelin Guide magyarországi kiadványát is, melyben 34 magyar város és falu 62 top vendéglátóhelye szerepel. Ez pedig jelentős hatással lehet hazánk turizmusára is, hiszen a csúcsgasztro kiadvány segítségével a vendégek országszerte megtalálhatják a kiváló minőséget nyújtó éttermeket.

Gwendall Poullenec, az étteremkalauz nemzetközi igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a felügyelőik egy autentikus, tradíciókkal teli kulináris tájképpel találkoztak, amelyet olyan tehetséges és kreatív szakemberek vezetnek, akik büszkék kultúrájukra, és akik a nagy múltú recepteket folyamatosan újragondolják, hogy lenyűgözzék a világ minden részéről ideérkező utazókat és gurmékat.

A Dining Guide TOP100 Étteremkalauz TOP10-es listájának biztos szereplői voltatok 2022-ben, ami már magában egy nagy szó volt. Latolgatták már többen, hogy nálatok landol majd a következő Michelin-csillag. Mit éreztél mikor a díjátadón kimondták az éttermetek nevét?

– Hihetetlen izgalom volt bennünk, egy szóban nehéz összefoglalni mit is jelent számunkra a vendéglátás. De mindenképpen örülünk, hogy amit mi gondolunk róla, annak van közös metszete a Michelin szempontrendszerével. Úgyis, hogy egy kliséket kerülő, őszinte, bátrabb utat választottunk.

A Michelin Guide felügyelői szépen csendben járták az egész ország éttermeit, sejtettétek, hogy nálatok is voltak?

– Nem fedték fel magukat az inspektorok, de úgy gondoljuk, háromszor ellátogattak hozzánk.

Nem könnyű Michelin-csillagot szerezni. Kiváló szakértelem, odaadás és szívvel-lélekkel végzett munka lehet a háttérben. Hogy értékelnéd a saját, illetve a kollégáid munkáját? Hogyan sikerülhetett az, hogy a legjobbak között legyetek?

– Állandóan dolgozik bennünk a csillapítatlan vágy, hogy napról napra jobbak legyünk és ezt átadjuk vendégeinknek!

Mit gondolsz, mit jelent egy vidéki étteremnek a Michelin-csillag?

– A vendégeink visszajelzései után a legfontosabb szakmai elismerés, amely ad egy üzemelési biztonságot is éttermünknek. Ráadásul így könnyebben találnak ránk a külföldi vendégek is.

Milyen koncepció mentén dolgoztok és hogyan látod a jövőtöket?

– Boldog vagyok, hogy a 42 gasztrokoncepcióját sikerült úgy megalkotnunk, hogy a kettőség – nagyvilági hatások és a hagyományos magyar ízek – jó egyensúlya másokat is meggyőzött.

Még egy nagy megtiszteltetésben volt részetek a közelmúltban. A világhírű francia Charles Heidsieck Champagne ügyvezető igazgatója Stephen Deroux, egy kedves üzenetet küldött nektek. Hogyan értékelnéd ezt?

– Az üzenet apropója az volt, hogy ennek a nagy múltú champagne háznak a magyarországi nagykövetei lettünk. Nagy büszkeség tölt el minket!

Nem utolsó sorban, mit üzennél az Esztergomba látogatóknak, miért érdemes hozzátok betérniük?

– A legszebb az egészben, hogy most már ezt nem kell megmagyaráznunk. Imádjuk, amit csinálunk és ennek az elhivatottságnak az energiája megtalálja azt a kíváncsi vendégkört, akik vágynak a minőségre.

Gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Hasonló cikkek

Megelevenedik a középkor a VII. Fékomadta fesztiválon

A középkor világába kalauzolja a látogatókat a VII. Fékomadta fesztivál, amely október 9–11. között várja a közönséget. A rendezvény az elmúlt években Zsámbékon vált hagyománnyá, idén azonban először Esztergom is bekapcsolódik a programokhoz, valamint a „Királyok útja” teljesítménytúra résztvevői révén

Tovább olvasom »

Felhívás: kézműves árusok jelentkezését várjuk

2025-ben is megrendezésre kerül az Esztergomi Adventi Vásár a Széchenyi téren, mely az idei évben is jégpályával egészül ki. Az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. jelentkezést hirdet a vásáron való részvételre, ehhez várjuk kézművesek, népművészek, iparművészek, innovatív alkotók és kézműves élelmiszer

Tovább olvasom »

Hídünnep – 130 éves a Mária Valéria híd

Ősszel ismét fényárba borul a Duna két partját összekötő Mária Valéria híd: Esztergom és Párkány háromnapos fesztivállal ünnepli a 130 éves ikonikus átkelőt, melynek keretében különleges programokkal várják a látogatókat. Az 1895-ben épült Mária Valéria hidat az első és a

Tovább olvasom »
Megszakítás