Esztergom szívében is landolt egy Michelin-csillag, méghozzá a 42 Restaurantban, így most már az első vidéki Michelin-csillagos éttermek között tarthatjuk számon. Barna Ádámmal, az étterem séfjével beszélgettünk.
Minden korábbi várakozást felülmúló, elsöprő eredményt hozott a MICHELIN Guide 2022. november 3-i díjátadó ünnepsége a budai Millenáris területén. A világ vezető étteremkalauza első alkalommal értékelte a teljes magyarországi vendéglátóhely-kínálatot, aminek köszönhetően 7 fővárosi étterem mellett 2 vidékinek is sikerült csillagot szereznie. Ezzel hazánk Közép-Európa egyik meghatározó gasztronómiai központjává vált, megelőzve Csehországot, Lengyelországot és Horvátországot.
A világszinten rangos étteremkalauz magyarországi minősítésének történelme során először kaptak vidéki éttermek Michelin-csillagot: a tatai Platán Gourmet kettőt, míg az esztergomi 42 étterem egy csillagot nyert. Mindemellett bemutatták a Michelin Guide magyarországi kiadványát is, melyben 34 magyar város és falu 62 top vendéglátóhelye szerepel. Ez pedig jelentős hatással lehet hazánk turizmusára is, hiszen a csúcsgasztro kiadvány segítségével a vendégek országszerte megtalálhatják a kiváló minőséget nyújtó éttermeket.
Gwendall Poullenec, az étteremkalauz nemzetközi igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a felügyelőik egy autentikus, tradíciókkal teli kulináris tájképpel találkoztak, amelyet olyan tehetséges és kreatív szakemberek vezetnek, akik büszkék kultúrájukra, és akik a nagy múltú recepteket folyamatosan újragondolják, hogy lenyűgözzék a világ minden részéről ideérkező utazókat és gurmékat.
A Dining Guide TOP100 Étteremkalauz TOP10-es listájának biztos szereplői voltatok 2022-ben, ami már magában egy nagy szó volt. Latolgatták már többen, hogy nálatok landol majd a következő Michelin-csillag. Mit éreztél mikor a díjátadón kimondták az éttermetek nevét?
– Hihetetlen izgalom volt bennünk, egy szóban nehéz összefoglalni mit is jelent számunkra a vendéglátás. De mindenképpen örülünk, hogy amit mi gondolunk róla, annak van közös metszete a Michelin szempontrendszerével. Úgyis, hogy egy kliséket kerülő, őszinte, bátrabb utat választottunk.
A Michelin Guide felügyelői szépen csendben járták az egész ország éttermeit, sejtettétek, hogy nálatok is voltak?
– Nem fedték fel magukat az inspektorok, de úgy gondoljuk, háromszor ellátogattak hozzánk.
Nem könnyű Michelin-csillagot szerezni. Kiváló szakértelem, odaadás és szívvel-lélekkel végzett munka lehet a háttérben. Hogy értékelnéd a saját, illetve a kollégáid munkáját? Hogyan sikerülhetett az, hogy a legjobbak között legyetek?
– Állandóan dolgozik bennünk a csillapítatlan vágy, hogy napról napra jobbak legyünk és ezt átadjuk vendégeinknek!
Mit gondolsz, mit jelent egy vidéki étteremnek a Michelin-csillag?
– A vendégeink visszajelzései után a legfontosabb szakmai elismerés, amely ad egy üzemelési biztonságot is éttermünknek. Ráadásul így könnyebben találnak ránk a külföldi vendégek is.
Milyen koncepció mentén dolgoztok és hogyan látod a jövőtöket?
– Boldog vagyok, hogy a 42 gasztrokoncepcióját sikerült úgy megalkotnunk, hogy a kettőség – nagyvilági hatások és a hagyományos magyar ízek – jó egyensúlya másokat is meggyőzött.
Még egy nagy megtiszteltetésben volt részetek a közelmúltban. A világhírű francia Charles Heidsieck Champagne ügyvezető igazgatója Stephen Deroux, egy kedves üzenetet küldött nektek. Hogyan értékelnéd ezt?
– Az üzenet apropója az volt, hogy ennek a nagy múltú champagne háznak a magyarországi nagykövetei lettünk. Nagy büszkeség tölt el minket!
Nem utolsó sorban, mit üzennél az Esztergomba látogatóknak, miért érdemes hozzátok betérniük?
– A legszebb az egészben, hogy most már ezt nem kell megmagyaráznunk. Imádjuk, amit csinálunk és ennek az elhivatottságnak az energiája megtalálja azt a kíváncsi vendégkört, akik vágynak a minőségre.
Gratulálunk és további sikereket kívánunk!