Szent István strandfürdő

Hétfő-Péntek: 6.00-19.00
Szombat: 6.00-18.00
Vasárnap: 8.00-16.00

Gyermek (6-14 év): 900 Ft
Felnőtt: 1.300 Ft
Nyugdíjas: 900 Ft
Esztergomi lakcímkártyát felmutató felnőtt: 900 Ft
Esztergomi lakcímkártyát felmutató gyerek: 700 Ft
Esztergomi lakcímkártyát felmutató nyugdíjas: 700 Ft
Délutáni kedvezményes (16.30-tól): 700 Ft
Családi belépő: 3.800 Ft
Búvár (felnőtt): 2.400 Ft

Az esztergomi fürdőkultúra nagy múltra tekint vissza, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy a Szent István Strandfürdő már 1912-ben, elsőként Magyarországon megnyitotta kapuit a hazai utazóközönség előtt. Tágas, zöld terei üdítő látványt nyújtanak a városi rengetegben, műemléki szépsége pedig sokakat csábít a megismerésére. Magasra nyúló, lombos fái alatt mindenki talál magának árnyékos pihenőhelyet. Az úszómedence mellett egy nagy kiterjedésű napozóterasz is helyet kapott, ahol kedvükre barnulhatnak az érkezők. Erről a szecessziós stílusú napozó teraszról jól látható a Bazilika kupolája, a Szent Tamás hegy kápolnája és a klasszicista Fürdő szálló, amely 1842-ben épült. Több híresség szállt meg itt, többek között Széchenyi István, Liszt Ferenc és Kossuth Lajos is, aki – mint ahogyan Móricz Zsigmond erről tudósított – olyan embert nyilatkoztatott, aki jelen volt azon a jeles napon, amikor Kossuth Esztergomban toborzott az 1848-as szabadságharcra. Blaha Lujza, a nemzet csalogánya itt próbálgatta szárnyait, 8 évesen első fellépésének a Fürdő szálló adott otthont.
A Strandfürdőben található a 110 éves műemlékké nyilvánított fedett uszoda, valamint egy 50 méteres strandmedence kabinokkal és a gőzfürdő épülete.
A fürdő vasas-kénes-magnéziumos vizét egy 1907-ben elvégzett felmérés alapján gyógyhatásúvá nyilvánították. Hőmérséklete 25 és 29 °C fok között mozog és nagyjából 600 méteres mélységből, a Szent Tamás-hegy lábánál fakad.

A strand népszerűsége miatt 2000 óta a hideg idő beálltával lefedik a kültéri medencét, hogy a főszezonon kívül is mindenki kényelmesen elférjen.

A strandfürdő 50 méteres szabvány – versenymedencéje számos úszóversenynek ad otthont. Az úszók, a triatlonosok, a vízilabdázók egész évben az uszodában edzenek, ősztől tavaszig a kajak – kenusok, rögbisek, evezősök, birkózók az alapozás időszakában élnek az úszás egész testre ható, fejlesztő erejével.

Bájos képeket találunk a Strand bejáratánál Babits Mihályról és családjáról. A költő feleségével és lányával rendszeresen látogatta a strandfürdőt, több fénykép őrzi a családi élményfürdőzést.

TUDTAD?

A fedett uszodában készítette André Kertész világhíres fotóját, a Víz alatt úszót, 1917-ben. Az eredeti, szerzői kontaktfotó Sir Elton John tulajdona.

Megszakítás