Melocco Miklós: Szent István megkoronázása

A Várhegyen, az Északi Bástyán találjuk Melocco Miklós impozáns műalkotását, amely Szent István első magyar királyunk megkoronázását ábrázolja. A remekmű a Dunán hajóval érkezőknek méreteivel és szépségével már messziről feltűnik. De ha a bazilikától elindulunk a rondella felé, a macskalépcsős sétányon haladva az előbukkanó szoborkompozíció lélegzetelállítóan gyönyörködtet.

2001. augusztus 15-én avatták fel, István király halálának évfordulóján.

A 12 méter magas szobor süttői mészkőből készült. István térdelve fogadja Domonkos érsektől a Rómából küldött koronát. II. Szilveszter pápa a leendő lengyel királynak szánta ezt az ékszert, de mielőtt a magyarok követe Asztrik megérkezett volna Rómába, a pápa álmában megjelent Gábriel arkangyal. Az angyal arra ösztönözte Szilvesztert, hogy a koronát a magyar követnek adja. Asztrik így időben visszatért Esztergomba és 1000 Karácsonyán (ma már 1001. január 1-re datálják) megkoronázták az első magyar királyt.

A bástyán körbesétálva számos dolgot megcsodálhatunk. Ha feltekintünk a kupolára, érezhetővé válik az a 100 méter magassága a bazilikának, ami az ország legmagasabb épületévé teszi az esztergomi főszékesegyházat. Az Erzsébet park felé letekintve elénk tárul a korabeli török birodalom legnyugatabban épült Dzsámija és a Veprech torony, ahol a középkori Vitéz János féle vízgép makettje is megcsodálható. De látható innen a körbeölelő hegyek előtti városi panoráma a Kerektemplommal, Aquafürdővel, Vízivárosi templommal és a Szigettel, Mária Valéria híddal, a teljesség igénye nélkül.

TIPP

Ha fel akarod fedezni a történelem számos csodáját, a Vármúzeum és a Bazilika több évszázadot átölelve vezet be a magyarok krónikájának számos eseményeibe. A bástyáról lesétálva a Macskalépcsőn keresztül pár perc alatt eljutsz a csodaszép Kis Duna sétányra, a szigetre vagy a városközpontba is.

Megszakítás