Idén is színes gasztronómiai programokkal és Márton-napi menüvel várnak a vendéglátóhelyek Magyarország első városában!
MÁRTON-NAPI HAGYOMÁNY
Tours-i Szent Márton 316-317 körül született Savariában (mai Szombathelyen), aki a római légió katonájaként szolgált. A legenda szerint katonatársaival Franciaországban potyázott, amikor egy didergő koldus kérte a segítségét. Az önzetlen katona kettévágta talárját, és felét a szegény embernek adta. Akkoriban sokan úgy gondolták, hogy a koldus maga Krisztus volt, ezért felajánlották Mártonnak a keresztelkedés lehetőségét. Hamarosan ki is lépett a légióból, majd papként szolgált tovább. Később a francia Tours városának püspökévé választották. Azonban Márton egyszerű papként képzelte el az életét, ezért amikor eljöttek érte, hogy megtartsák az avatási szertartást egy libaólban próbált elrejtőzni. Csakhogy a libák hangos gágogásukkal elárulták Márton rejtekhelyét, s innentől nem kerülhette el a neki szánt sorsot. A libaevés hagyománya is ide nyúlik vissza, hiszen a legenda szerint, miután Mártont püspökké avatták, a tiszteletére hatalmas lakomát rendeztek, a menü pedig libasült és bor volt. A népszokások is a Márton-naphoz kötődnek, hiszen november 11-e jelezte a tél kezdetét a paraszti világban, s ilyenkor fejezték be a mezőgazdasági munkákat. A cselédek megkapták az évi juttatásokat, grátiszként pedig egy-egy libát. A libából – többnyire a hátsó feléből – a papoknak is küldtek, innen ered a püspökfalat kifejezés. A Márton-napi lakoma egyben az adventi böjt előtti utolsó nap volt.
PROGRAMOK
November 8-án, szombaton igazi Márton-napi forgatag költözik az Esztergomi Piacra! A hagyomány jegyében libás finomságok, újbor és családi programok csábítják a látogatókat. Aki korán érkezik, arcfestéssel támogathatja a Bogáncs Kutya- és Kisállatotthon Alapítványt, a kreatív sarokban pedig Márton-napi lámpást is készíthetnek a gyerekek. 10 órától az Esztergom Táncegyüttes gyermekcsoportja lép színpadra, akik ez alkalomból vidám „libás” produkcióval készülnek, majd táncházra invitálják a közönséget. Kóstolj bele a libanap ízeibe, koccints újborral, és élvezd a piaci forgatag meghitt, közösségi hangulatát az őszi hétvégén!
November 11-én egy igazán különleges gasztronómiai est várja az ínyenceket a Grand Hotel Esztergom, ahol a bor és a gourmet konyha találkozása garantálja a felejthetetlen élményt. A Márton-napi boresten ezúttal nemcsak a liba kap főszerepet: a Szivek Pincészet, Világi Winery, Anda Pincészet, Zalaba Winery, Rókusfalvy Etyek, valamint a Mediterraneo Étterem, BeerLegal, Kis-Duna Étterem, Grand Hotel Esztergom és a Sug’art by Juhos Joci közösen alkot ízorgiát. Hat tételes borvacsora, különleges fogások és harmóniában táncoló aromák teszik teljessé az estét – érdemes tehát előre készülni, mert ez az este biztosan emlékezetes lesz!
ÉTTERMI AJÁNLATOK
A BeerLegal november 6. és 16. között kínál Márton-napi menüt, amelyben libahúsleves lúdgége tésztával, rozé kacsamell, sült rozmaringos libacomb és gines retro almáspite is szerepel. Ne várjatok sokáig, foglaljátok le a helyeteket: +36 30 391 5816.
A BorYou Bistroban november 11. és 16. között minden a libáról és a kacsáról szól – ropogós bőr, omlós hús és fűszeres illatok… Persze nem csak tollas finomságok lesznek, a megszokott kedvencek sem maradnak el. Sőt, még kacsaburgert is készítenek! Asztalfoglalás: +36 30 421 6905.
A Cilantro Tropical Bistroban többek között hízott libamájjal, maceszgombócos libalevessel, kemencés kacsacombbal, valamint klasszikus libacombbal várják a vendégeket. Az egzotikus ízek kedvelőinek a kacsa taco áfonyaszósszal lesz a kedvence, a desszertet pedig forró almás pite és vaníliafagylalt koronázza meg. Asztalfoglalás: +36 30 868 2963.
A Csülök Csárdában november 7. és 11. között rendezik meg a hagyományos Márton-napi Libatort, ahol a klasszikus ízek kedvelői sem csalódnak. Foglaljatok időben asztalt a +36 33 412 420-as telefonszámon!
A Koriander Vendéglőben november 6. és 16. között tart a Márton-napi liba lakoma: tárkonyos libaraguleves, kacsamájas lecsós pecsenye, ludas kása, sült libacomb, libamell és különleges, libatepertős desszert is várja a vendégeket. Asztalfoglalás: +36 30 284 8182.
A Mediterraneo Étterem november 10. és 23. között libás fogásokkal ünnepel. Márton-napi étlapjukon többek között libazúza gulyás, libaragu leves, sült libacomb és -mell található különböző köretekkel, sőt, még két személyre szóló hidegtálat is készítenek. Asztalfoglalás: +36 30 160 1828.
A Next Restaurant november 8. és 11. között libás fogásokkal várja a vendégeket: pikáns libaragu leves, rosé libamell, libamell vadasan, omlós libacomb és lúdláb pohárdesszert közül választhattok. Asztalfoglalás: +36 30 320 0674.
A Prímás Pincében november 10. és 16. között Márton-napi menü vár: libamáj duó, libahúsleves, resztelt pecsenye libamáj, libafasírt, libacomb és lúdláb torta – minden, ami a hagyományos lakoma elengedhetetlen része. Ezen a számon foglalhattok asztalt: +36 33 541 965.
A Rizzo Étterem füstölt libamell saláta karamellizált körtével, füstölt libamell krémleves áfonyával és ropogós libabőrrel, valamint sous-vide libacomb pezsgős lilakáposztával várja a vendégeket. A desszert – klasszikus császármorzsa sárgabaracklekvárral – méltó lezárása az élménynek. Asztalfoglalás: +36 33 312 667
A Szalma Csárda november 8-tól kínál Márton-napi étlapot, amelyben libaleves, sült libacomb, vadas mártásos libacomb, rántott pecsenye libamáj és libazúzapörkölt is szerepel – az ízek igazi ünnepe! Asztalt az alábbi számon foglalhattok: +36 33 315 336.
A Vaskapu Étterem november 7-9. között Márton-napi libanapokkal várja vendégeit! A hagyományos ízek és a jókedv ezúttal is garantált – elég, ha ti hozzátok a társaságot, a finom libás fogásokról a Vaskapu gondoskodik. A menü hamarosan érkezik, de egy biztos: „Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Asztalfoglalás ajánlott: +36 30 335 3325.

















