Honnan ered a libaevés hagyománya? Hol kínálnak finom libasültet Márton-napkor Esztergomban? Cikkünkben fényt derítünk ezekre, sőt Szent Márton különleges legendájával is megismerkedhetsz!
A Savariában (mai Szombathelyen) született Márton a római légió katonájaként szolgált. A legenda szerint katonatársaival Franciaországban potyázott, amikor egy didergő koldus kérte a segítségét. Az önzetlen katona kettévágta talárját, és felét a szegény embernek adta. Akkoriban sokan úgy gondolták, hogy a koldus maga Krisztus volt, ezért felajánlották Mártonnak a keresztelkedés lehetőségét. Hamarosan ki is lépett a légióból, majd papként szolgált tovább. Később a gyönyörű francia Tours városának püspökévé választották. Azonban Márton egyszerű papként képzelte el az életét, ezért amikor eljöttek érte, hogy megtartsák az avatási szertartást egy libaólban próbált elrejtőzni. Csakhogy a libák hangos gágogásukkal elárulták Márton rejtekhelyét, s innentől nem kerülhette el a neki szánt sorsot.
A libaevés hagyománya is ide nyúlik vissza, hiszen a legenda szerint, miután megtalálták Mártont a libaólban és püspökké avatták, a tiszteletére hatalmas lakomát rendeztek, a menü pedig nem más volt, mint a libasült és a bor. A népszokások is a Márton-naphoz kötődnek, hiszen november 11-e jelezte a tél kezdetét a paraszti világban, s ilyenkor fejezték be a mezőgazdasági munkákat. A cselédek megkapták az évi juttatásokat, grátiszként pedig egy-egy libát. A libából – többnyire a hátsó feléből – a papoknak is küldtek, innen ered a püspökfalat kifejezés. A Márton-napi lakoma egyben az adventi böjt előtti utolsó nap volt.
Prímás Pince
November 5-13. között ínycsiklandó liba fogásokkal és újborokkal várnak Téged a Prímás Pincében. Előételnek libapástétomot és pecsenye májpástétomot kínálnak, a levesek közül pedig a libahúsleves és a Márton-napi libaraguleves közül választhatsz. Főételeknek Márton-napi libacombot, liba zúzapörköltet, ludaskását és libakolbászos paradicsomos babragut szolgálnak fel. A desszert pedig mi más is lehetne, mint egy igazán finom lúdláb torta. A 2022-es újborok közül megkóstolhatod Lelovits Roséját, Günzer Irsai Olivérjét, Lisicza Zöldveltelinijét, valamint Nyakas Irsai Olivérjét. Asztalfoglalás: info@primaspince.hu; +36 33 541 965.
Mediterraneo Vendégfogadó
A Mediterraneo Vendégfogadóban november 10-20. között – mintegy másfél héten keresztül – libatorral várják a vendégeket, hiszen ahogy a mondás tartja: aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik. Levesnek libagulyást kínálnak házi csipetkével. A főételek közül bőven akad majd választék, hogy csak néhányat említsünk: libatoros káposzta mellehúsával, rosé libamell lilahagymalekvárral, libamell vadasan zsemlegombóccal, töltött libacomb sütőtökös rétessel. Ha pedig igazán egyszerű ételt szeretnél libatöpörtyűkrémet is ehetsz magvas kenyérrel. Desszertnek pedig a lúdlábtorta nem maradhat el. Asztalfoglalás: +36 33 311 411.
BorYou bor&bisztró
A BorYou bor&bisztróban november 10-13. között rendezik meg a Márton-napot. Ők is különleges menüsorral várnak. Levesnek zöldfűszeres ragulevest kínálnak kacsamáj gombóccal. Főételnek az alábbiak közül választhatsz: Rosé kacsamell kéksajtos-tejszínes házi gnocchival portói körtével sült dióval, Kacsaburger balzsamecettel brie sajttal áfonya chutneyval, Konfitált kacsacomb fetás-bazsalikomos raviolival lilaburgonyás meggypürével, Omlós zúzapörkölt juhtúrós sztrapacskával. Térj be hozzájuk a Széchenyi térre egy igazán ízletes ebédre vagy vacsorára! Asztalfoglalás: +36 30 421 6905.
Szalma Csárda
November 11-13. között Márton-napi libahétvégét szerveznek a Szalma Csárdában. Levesnek libalevest libamájgombóccal kínálnak, főételek közül pedig három közül is választhatsz: Sült libacomb párolt káposztával, hagymás törtburgonyával. Libacomb vadasan, házi zsemlegombóccal. Pulled Goose ludaskása. Sőt, ha komplett libanapi menüt rendelsz, egy finom desszerttel is megvendégelnek. Ha Esztergomba látogatsz, kár lenne kihagynod őket. Asztalfoglalás: +36 33 315 336.