Az Akkor és Most Jármű Expon próbálhattuk ki először a Visit E-Buszt

Szombaton nyitásra érkeztünk a hetedik Akkor és Most Jármű Expora, hogy elsőként csodálhassuk meg a legklasszabb két- és négykerekűeket az esztergomi Rugby Club területén. Sőt, idén először megrendezték a rádió, fotó és filmtechnikai eszközök ipartörténeti kiállítását is.

Az ipartörténeti kiállításon egy hatalmas fényképezőre lettünk figyelmesek, melyet talán az 1900-as évek elején használtak. „Ebbe még én is beleférek” – mondta meglepettségében az egyik látogató, aki egyáltalán nem volt kistermetű. A fényképezőgépek mellett régi rádiókat, vetítőket, mozigépeket, bakelit lejátszókat és magnókat tekintettünk meg.

A járművek szempontjából a Volánbusz egy igazán figyelemre méltó géppel települt ki, méghozzá az Ikarus gyár egyik legismertebb és legsikeresebb turistabuszával, az 55-össel. A kiváló állapotban lévő 5.517 köbcentiméteres és 94 lóerős autóbuszt 1964-ben gyártották. A Volánbusz munkatársainál játszani is lehetett, melynek keretében többek között toll, telefonbölcső és karpánt közül választhattunk.

A kiállításon érdekesség volt még az 1959-es Chevrolet Imapala, melyet esküvői díszekkel öltöztettek fel. De testközelből tekinthettünk meg egy 1920-as évekbeli Ford T-modellt, veterán Mercedeseket és Volkswagen T1-eseket. Egy Volvo limuzin pedig a hatalmas méretével hívta fel a látogatók figyelmét, amely korábban az egykori Malév légitársaságot szolgálta. A veterán autók és konflisok mellett a Suzuki új gépjárművekkel érkezett, de kétkerekűekből is akadt bőven, melyek közül a legjobban a Neuzer elektromos kerékpárja tetszett.

11 órakor egy kicsit megszakítottuk a nézelődést és a kijárathoz szaladtunk, hiszen elstartolt az első Visit E-Busz, melyet április 27-én és 28-án bárki díjmentesen kipróbálhat a városban. Az elektromos turistabuszok csütörtöktől vasárnapig 10 és 17 óra között menetrend szerint 20 percenként közlekednek, melyek Esztergom turisztikailag frekventált helyszínein állnak meg.

A kiállítást a katonai részlegen folytattuk, ahol az Oroszkai Hadimúzeum járműveit és fegyvereit nézhettük meg. A rendőrség kitelepülésénél a kisebbek színezhettek, még a nagyobbaknak és a felnőtteknek KRESZ teszttel készültek. „Ha nem tudom a helyes választ, akkor elveszik a jogosítványomat?” – kérdezte a társam félve, de megnyugtatták, hogy nem lesz ilyen. Viszont jól válaszolt és pakli KRESZ kártyát választott magának. Nekem legutóbb a kerékpárom első lámpája romlott el, ezért megkérdeztem: „A helyes válaszért esetleg egy lámpát kérhetek?”. Természetesen ez is volt náluk, így mind a ketten elégedetten álltunk tovább.

Az eseményre az Esztergomi Vasútmodellező Klub élethűen kidolgozott makettekkel érkezett. „Nézd apa, ennek a kisvonatnak az ülései is ki vannak dolgozva” – mutatta a kisfiú mosolyogva az édesapjának. A makettek között kiszúrtam, hogy az előbb említett Ikarus 55-ös pici mása a vasútállomás előtt várja az utasokat.

A kiállítás melletti füves területen egy hatalmas játszóteret alakítottak ki, ahol légvárakkal és különböző játékokkal várják a legkisebbeket. Érdemes továbbá ezen a két napon a Visit Esztergom sátrához is ellátogatni, ahol egy rövid kérdőív kitöltése után – a készlet erejéig – ajándék társasjátékot adnak, illetve így automatikusan részt vesztek egy nyereményjátékon is, ahol kettő darab családi belépőjegyet sorsolnak ki az Aquaszigetre.

Látogassatok ki Ti is az Akkor és Jármű Expora, ahol a járművek és a food truck-ok mellett délutánonként tánc és fitneszbemutatókkal, valamint koncertekkel várnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Telihold Sporthétvége Esztergomban

Az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület kezdeményezésére első alkalommal szerveznek Telihold Sporthétvégét Magyarország első városában július 20. és 21. között. A megmérettetésen a futás mellett a kerékpározás, úszás és evezés lesz főszerepben. Aki pedig mind a négy sportágban részt vesz, az

Tovább olvasom »

Tizennégy helyszínre látogattunk el a Múzeumok Éjszakáján

Idén is több ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakája – Esztergom fantasztikus programjain. A kiállítóhelyek közötti közlekedést városnéző kisvonat és elektromos autóbuszok segítették. Mutatjuk, milyen élményekkel lettünk gazdagabbak. Miután felvettük a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagunkat, az Esztergomi Vármúzeumba vezetett az

Tovább olvasom »

Augusztus 1-jén érkezik az MCC Feszt

Augusztus 1. és 3. között negyedik alkalommal rendezik meg az MCC Fesztet Esztergomban. Tavaly összesen 47 ezer látogatót vonzott a fesztivál, akik 120 színpadi programmal, 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. Idén még magasabbra teszi a lécet az MCC:

Tovább olvasom »
Megszakítás