Az ország legszebb kutyái lepik el Esztergomot

November 5-én, vasárnap Országos CAC Kutyakiállítást rendeznek Esztergomban, ahol több mint 600 gazdi képviselteti magát házi kedvencével. A profi kutyakiállítás mellett Hobby Kutya Szépségversenyt is hirdetnek, melyre nevezni a helyszínen lehet!

Muzslai Ildikótól, a Esztergom Környéki Kinológiai Egyesület tagjától megtudtuk, hogy első alkalommal szerveznek országos kiállítást profi kutyásoknak a Rugby Club területén. A kiállításnak két része lesz, egy délelőtti (9 órai kezdetű), valamint egy délutáni (13:30-as kezdetű). A rendezvényre a belépőjegy ára 1.500 Ft/fő (14 éves kor alatt díjmentes). Ingyenesen parkolni a Prímás-szigeten a Zöld Parkolóban lehet!

Az Országos CAC Kutyakiállítás egy hivatalos címeket kiadó rendezvény, amit a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetségénél lehet megpályázni minden évben. Évente mintegy 20 város kap lehetőséget arra, hogy Nemzetközi- vagy Országos Kutyakiállítást rendezzen. „Esztergomban az 1990-es évekig minden évben nagy létszámú kutyakiállításokat voltak, majd a helyi kutyás szervezet megszűnésével együtt ezek is elmaradtak” – jegyezte meg Muzslai Ildikó, majd kiemelte, hogy az Esztergom Környéki Kinológiai Egyesület 2022-ben alakult és első számú feladatuknak tekintik, hogy felújítsák ezt a hagyományt, ezért azonnal megpályázták a rendezési jogot, amit szerencsésen meg is kaptak. Remélik, hogy a továbbiakban minden évben el tudják majd hozni az ország legszebb kutyáit Esztergomba.

Fotó: Szalai Ádám

„A kutyakiállításoknak sokkal fontosabb szerepe van, mint azt gondolnánk. Hozzáértő nemzetközi bírók értékelnek minden egyes kutyát azzal a céllal, hogy csak a legegészségesebb és a fajta funkciójának legjobban megfelelő egyedek kerüljenek a tenyésztésbe” – hívta fel a figyelmet Muzslai Ildikó, majd megjegyezte, hogy a kutyakiállítások fontos edukációs üzenetet közvetítenek a közönség felé, hiszen egyrészt a látogatók megismerhetik, hogyan és milyen gondoskodást igényelnek a kutyák, valamint betekintést nyerhetnek, hogy a fajtatiszta kutyatenyésztés milyen komoly szakértelmet igénylő munka. Ezt azért is fontos kiemelni, mert az utóbbi időben gyakran megkérdőjelezik a fajtatiszta kutyák létjogosultságát, szembe állítva a menhelyekről örökbe fogadható kutyákkal. Azonban ne feledjük el, hogy a fajtatiszta kutyák mindegyike valamilyen funkcióra lett kitenyésztve. A nagyobb kutyák például sok esetben vadász-, vagy területőrző kutyák. De a társasági kutyáknak is van funkciója, hiszen azokkal kényelmesen együtt lehet élni egy lakásban. „Tehát egy kaukázusi juhászkutyát ne vigyünk fel az emeletes házba, egy kis uszkár lakóhelye pedig ne az udvar legyen.” – jegyezte meg, majd kitért arra is, hogy ezzel párhuzamosan népszerűsítik a lakosság körében a hobby kutyák ivartalanításának szükségességét, hogy sehol se legyen nem kívánt szaporulat, mindemellett határozottan fellépnek a gazdasági haszonért folytatott kutyaszaporítás ellen is.

Fotó: Szalai Ádám

Muzslai Ildikó, arra a kérdésre, hogy milyen kutyákkal találkozhatnak a látogatók, elmondta, hogy az FCI, a kutyás világszervezet 370 kutyafajtát ismer el. Ebből mintegy 140 kutyafajta lesz látható Esztergomban, köztük a 9 magyar kutyafajta is. „Sokan nem gondolnák, hogy a magyar kutyafajtákra is ráfér a népszerűsítés, mert annak ellenére, hogy hungarikummá lettek nyilvánítva, nagyon kevés magyar ember tudja felsorolni, hogy mely fajták is ezek” – jegyezte meg, majd kiemelte, hogy szép számmal lesznek itt a jelenleg legnépszerűbb fajták, mint a border collie, mopsz, golden retriever, szibériai husky, welsh corgi, yorkshire terrier és természetesen a tacskók minden méret- és szőrváltozatban. De lesznek valódi különlegességek, mint a 2. fajtacsoportba tartozó „Cirneco dell`Etna” vagy a 6-os csoportból a „Fekete-cser mosómedvekopó”, a vízikutyák közül a portugál és a spanyol, továbbá a meztelen kutyákból a perui és a kínai változat.

A kiállítás mellett a környékbeli kutyás emberek számára is szerveznek egy Hobby Kutya Szépségversenyt, ahol az esztergomiak is bemutathatják házi kiskedvenceiket. A szépségversenyre bárki nevezhet kutyájával (érvényes oltási könyvvel) az esemény napján a helyszínen 8 és 10 óra között. A bírálatok 10.30-kor kezdődnek, ahol nem annyira a küllemet, mint inkább a kutya általános kondícióját, idegrendszerét és a gazdájával való összhangot nézik a bírók.

A már említett kiállítás és szépségverseny mellett kisállat felszerelés vásárral is várják az érdeklődőket, ahol beszerezhetők lesznek pórázok, fekhelyek, játékok, rágcsálni valók, illetve száraz kutyatápot is vásárolhatnak a látogatók. A kitelepült büféseknél pedig meleg italt, lángost vagy palacsintát fogyaszthatnak.

Borítókép: Szalai Ádám

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Megújult étlappal és ajándékkal vár a Grante Étterem

Az esztergom-kertvárosi Grante Étterem és Pizzériában november 24-től új étlappal várják a vendégeket, sőt, délutánonként egy finom házi készítésű süteményre is beülhettek, melyhez az év végéig ajándék kávét is készítenek! A Grante Étterem és Pizzéria 2002 óta barátságos környezetben, otthonos

Tovább olvasom »

Esztergomi Turisztikai Konferencia

Turisztikai konferenciát rendeztünk a város és a térség szakmai közönségének a Grand Hotel Esztergom épületében november 20-án. A több mint száz résztvevővel zajló konferencia kiemelt témája Esztergom jövő évi turisztikai stratégiája, valamint a szlovák, cseh és lengyel küldőpiaci lehetőségek bemutatása

Tovább olvasom »
Megszakítás