Babits Piknik: ismét felpezsdül az élet a költőóriás egykori nyaralójánál

A Magyar Nemzeti Múzeum Babits Mihály Emlékháza és a Babits Mihály Színház immáron 4. alkalommal rendezi meg a Babits Pikniket Esztergom belvárosában, illetve a költőóriás egykori nyaralójának kertjében május 24. és 25. között. Szeretitek az irodalmat, a történelmet és a zenét? Akkor itt a helyetek! Mutatjuk a részleteket!

A pénteki program 10 órakor a „Tavaszi iramlás” című irodalmi sétával kezdődik, ahol Kaj Ádám és Tóth János Gergely színművészek Babits írásain keresztül vezetik az érdeklődőket, reflektálva a város történelmi épületeire és személyeire. Az útvonal a következő lesz: Széchenyi tér északi vége – Szamos Cukrászda – Fürdő Szálló – Balassa Múzeum – Keresztény Múzeum – Kossuth-híd – Szent István Strandfürdő – Einczinger-ház – Városháza.

A délelőtti irodalmi séta után 19 órakor kezdődik a program „piknik” része a Babits Mihály Emlékháznál. Először az esztergomi diákok közös szavalását hallgathatják meg az érdeklődők, majd „Költők a házban és a kertben” címmel G. Tóth Franciska irodalmi muzeológus előadása következik. A kulturális napot 20 órakor az Űrlénykirály és Galambos Péter fantasztikus koncertjével koronázzák meg!

Szombaton 19 órakor a Pöttyös sétával folytatódik a program. Mára már hagyomány, hogy ezen a napon Babits Mihály névadójának szobránál (Széchenyi tér) találkoznak a résztvevők, akik innen sétálnak fel az emlékházig. Két éve pedig ezt a hagyományt pöttyös ruhában teszik meg. Miért pont pöttyös? Mert Babits Mihály feleségének, Tanner Ilonának – írói álnevén Török Sophie-nak – ez volt a jellegzetes viselete. Érdekesség még, hogy az írónő piros alapon fehér pöttyöket viselt, míg Babits kék alapon fehér pöttyöket.

Miután a résztvevők felértek az Előhegyen található Babits Mihály Emlékházba, 20 órától kertmozival várják őket, ami egy rendhagyó vetítés lesz a Babits Mihály Színház „Jónás könyve” című színdarabjáról. Végezetül 21 órától a Moods zenekar koncertjével szórakoztatják a közönséget.

A programokon való részvétel díjmentes, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával valósul meg!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

35 éves az Esztergomi Várszínház

Június 26-án indítja jubileumi nyári évadát az Esztergomi Várszínház. A 35. évforduló alkalmából sok meglepetéssel, visszatérő művészekkel, hazai és határon túli teátrumokkal, sőt, még egy Várszínházról szóló könyvvel is készülnek. Érkezik Bogányi Gergely, Pindroch Csaba és Verebes Linda, műsorra kerül hármas

Tovább olvasom »
Megszakítás