Bemutatjuk fotópályázatunk nyerteseit

Ismerjétek meg a „10 Csoda Esztergomban” című fotópályázatunk nyerteseit, akiket több mint 30 jelentkező közül választottunk ki!

A fotósok hónapról-hónapra egy meghatározott tematika alapján birtokukba veszik Esztergomot és megörökítik a városi élet egyes mozzanatait, épületeit, természeti jelenségeit, hangulatát. Az elkészült képekből pedig kiállításokat rendezünk, ami által a fotósok szemszögéből is megismerhetitek Magyarország első városának legkülönlegesebb arcát.

Március – Makró Esztergomban

Először a fővárosban élő Czank Lívia író és fotóművész vette birtokba makró lencsén keresztül a márciusi Esztergomot. Három könyve jelent meg eddig, ebből kettőt fotósként is jegyez. Munkássága ismerhető még az ELLE és a Glamour magazinokból is. 2018 óta az OM System márka nagykövete, továbbá rendszeresen tart fotós workshopokat. Legkedvesebb témája a makró virágfotózás, emellett portré és riportfotózás témakörökben is készít fotósorozatokat.

Április – Napszakok Esztergomban

Áprilisban Fodor Emil különböző napszakokban örökíti meg Esztergomot. Az esztergomi születésű, Dágon élő fotós műtermet üzemeltet, illetve kezdő szintű fotós tanfolyamokon oktatóként is dolgozik. Többnyire a portréfotózás áll hozzá a legközelebb, de képei között megtalálhatók városi és természetfotók is.

Május – Zöld Esztergom

Berecz Ildikó Budapestről érkezik Esztergomba, hogy megörökítse Magyarország első városának természeti adottságait. Gyerekkora óta életének fontos része a fotózás, még az asztalt sem érte fel, mikor édesapja bevitte a sötétkamrába és megmutatta neki hogyan jelenik meg a kép a fotópapíron. Kezdetben hivatásszerűen gyerekeket, majd esküvőket fotózott. A covid időszak alatt kezdte el az Országos Kéktúrát, ami által alkalma volt Magyarország legszebb területeit felfedezni és megörökíteni. Jelenleg is nagy szeretettel és örömmel fotózza nemcsak magának, hanem az utókor számára is ezeket a csodákat.

Június – Esztergom mozgásban

A szomori Jakab Attila a mozgásban lévő Esztergom legjobb pillanatait örökíti meg júniusban. Már gyerekkorában rabul ejtette a fényképezés iránti szerelem, azonban akkor még a képkidolgozást a fotólaborokra hagyta. Jelenleg mellékállásban foglalkozik fotózással. A szívéhez a legközelebb a sportfotózás áll, de az évek alatt sikerült belekóstolnia szinte minden kategóriába, melyekben már otthon van.

Július – A Duna és Esztergom

A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) kiváló művésze (EFIAP) és a MAFOSZ ezüstfokozatú kiváló művésze (A-MAFOSZ/s) Szabó János Tatabányáról érkezik, hogy képeken mutassa meg a Duna és Esztergom kapcsolatát. Már gyerekkorában az őt körülvevő világot fotózta, majd ő volt az, aki megörökítette a diákélet legszebb pillanatait iskolájában. Egyetemi évei alatt is megmaradt a kettőség: a természet szépségei mellett az embereket is gyakran lencsevégre kapta. Túravezetőként is dolgozott, ami által lehetősége volt ezernyi képen megörökíteni a természetet. Miután Tatabányára került rengeteg képet készített a város és az ipar átalakulásáról. Lelkesedése azóta sem csökkent. Célja, hogy képeivel érzelmeket közvetítsen, újabb és újabb gondolatokat ébresszen.

Augusztus – Hangulat és éjszakai élet Esztergomban

Augusztusban két fotós is arra törekszik majd, hogy a legjobb pillanatokat örökítse meg Magyarország első városában. Az egyik Szimon Ágnes Nóra divattervező lesz. Életében fontos szerepet tölt be a kreatív alkotás, így nem volt számára kérdés, hogy az iskolapadból egyenesen a saját ötletei megvalósításába kezdjen. A lassan 15 éves táska márkája mellett egyre inkább erősödő késztetést érez, hogy a látásmódját egy közvetlenebb formában is megmutassa a világnak, emiatt kezdett el 2022-ben elmerülni a fotózásban. Jelenleg a divatfotózás mellett táj- és környezetfotózással is foglalkozik hobbi szinten. Munkája során a minimalizmusra, és a képek majdani dekorációs funkciójára törekszik.

A másik fotósunk augusztus hónapban Adorján Attila, aki a 80-as évek közepétől él Esztergomban. A térségben bizonyára többen ismerik, hiszen közel 20 éve készít fényképeket, melyek kiállításokon köszönnek vissza rendszeresen. Autodidakta módon fejleszti ismereteit, a fotózás és még inkább a fényKÉP készítés foglalkoztatja. Esztergomi anziksz, másKÉPp, Fényérzékeny, Kapcsolódások és Lélektánc címen láthatott tőle kiállításokat a közönség, de három másik művésszel együtt a 110 éves, Kis-Duna sétányon található platánfákkal kapcsolatban is rendeztek kiállítást Platán Mesék címmel.

Szeptember – Egyház és Esztergom

Az esztergomi Horváth András az egyház és a város kapcsolatáról fog képeket készíteni szeptemberben. 12 éves korában egy Pajtás nevű fényképezőgéppel kezdődött a fotózás iránti szerelem, majd fotószakkörön ismerte meg a fényképezés technikáját. Hosszú éveken át emlékképek készítésével foglalkozott, majd miután 2015-ben megvette profi tükörreflexes gépét, újra előjött a fotózás iránti vágy az életében. Többnyire természetet és állatokat ábrázoló képeket készít, de eseményeken is szívesen készít fényképeket. Az esztergom-kertvárosi közösségi házban működő fotóklub vezetője.

Október – Színek Esztergomban

Októberben szintén két fotós munkájával gazdagodik Magyarország első városának képtára. Az esztergomi Schneider-Kiss Alexandra fotózás iránti szeretete a természethez és a városi környezethez köthető. Egy korábbi kollégáján keresztül találkozott először a fotózás alapjaival, aki ezen a területen már profiként dolgozott. A tőle kapott ismereteit pedig fotós tanfolyamokon bővítette. Nagy szeretettel fényképezi Esztergom látványosságait, valamint a térség állat- és növényvilágát makró objektívvel.

A hónap másik fotósa egy magyar származású, Svájcban született, Budapesten élő amatőr fotós, Baumgartner Vincent Till. Szenvedélye a magyar városok építészeti örökségeinek megörökítése és megosztása. Célja, hogy a fotókon keresztül felkeltse a közönség érdeklődését a történelmi épületek rejtett kincsei iránt. Képei mellé történelmi adatokat és érdekes anekdotákat is társít. Két kiállítását láthatta eddig a közönség a magyar fővárosban, az egyiket a Kelet Kávézóban, a másikat pedig a Hintaló romkocsmában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

35 éves az Esztergomi Várszínház

Június 26-án indítja jubileumi nyári évadát az Esztergomi Várszínház. A 35. évforduló alkalmából sok meglepetéssel, visszatérő művészekkel, hazai és határon túli teátrumokkal, sőt, még egy Várszínházról szóló könyvvel is készülnek. Érkezik Bogányi Gergely, Pindroch Csaba és Verebes Linda, műsorra kerül hármas

Tovább olvasom »
Megszakítás