Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben

A 2024-es év kiemelt rendezvényeit mutattuk be a sajtó képviselőinek az Esztergomi Bazilika Panoráma Kávézójában április 16-án. Az idei évben 9 kiemelt turisztikai és városi eseményt tervezünk: Akkor és Most Jármű Expo (április 27-28.), Lampionos Hajós Felvonulás (április 30.), Esztergom Nap (május 1.), Labdarúgó-Európa Bajnokság közvetítés (június 14-július 14.), Múzeumok Éjszakája (június 22.), MCC Feszt (augusztus 1-3.), Esztergomi Szent István Napok (augusztus 17-20.), Hídünnep és Hídfutás (szeptember 21-22.), Esztergomi Adventi Vásár (november 29-december 22.).

Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében elmondta, hogy tavaly a kiemelt városi rendezvényeken több mint 130 ezren vettek részt. Megjegyezte, hogy 2023-ban 256.714 vendégéjszakát töltöttek el Esztergomban a vendégek, ami 5%-os növekedést jelent az előző évhez képest, sőt, 2024 első negyedéve is jelentős növekedést mutat, ebből kiemelkedik, hogy márciusban 39%-kal nőtt a belföldi vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest. Hernádi Ádám az eseményen bejelentette, hogy 2024-ben 9 kiemelt turisztikai és városi eseményt terveznek, közel 250 programelemmel. Köztük kiemelte az Esztergomi Szent István Napokat, ahol bemutatják az István, a király című koncertet Feke Pál rendezésében, valamint Gájer Bálint és a Budapest Jazz Orchestra nagykoncertjét. A polgármester kitért arra is, hogy idén a Múzeumok Éjszakája országos rendezvényen Esztergom Székesfehérvárral közösen kiemelt vidéki városként jelenik majd meg.

Piroska Krisztián, a Fesztiválsziget szervezője elmondta, hogy idén is több rendezvénnyel készülnek, melyek közül a tavaszi eseményeket mutatta be. Április 27. és 28. között rendezik meg az Akkor és Most Jármű Expot, ahol most is több mint száz járművel találkozhatnak az érdeklődők, sőt, a kétnapos esemény részeként ingyenes koncerteket is szerveznek. A másik rendezvény a Lampionos Hajós Felvonulás, amit idén április 30-án élvezhet a nagyközönség a Kis-Duna sétányról.

Papp Gergely, az MCC Feszt főszervezője bemutatta az augusztus 1. és 3. között – idén negyedik alkalommal – megrendezésre kerülő tehetséggondozó fesztivál részleteit, ahol most is a magyar könnyűzenei élet kiválóságaival, valamint neves hazai és nemzetközi előadókkal, véleményformálókkal várják a fiatalokat. Kiemelte, hogy tavaly mintegy 47 ezer fesztiválozó vett részt az eseményen, akik 120 színpadi program közül választhattak, valamint 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. A cél, hogy hasonló méretű fesztiválnak adhassanak otthont Esztergomban.

„Esztergom a fotográfusok városa” – ezzel a felvezetéssel köszöntötte a jelenlévőket Gál András, az Esztergomi Művészek Céhe fotóművésze. Kiemelte, hogy az idei évben egy programsorozatot álmodtak meg André Kertész születésének 130. évfordulója alkalmából. Megtudhattuk továbbá, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum által a Balassa Bálint Múzeumban tekinthető meg az André Kertész Esztergomban című kiállítás. Az Esztergomi Művészek Céhe pedig ehhez kapcsolódóan workshopot szervez az Esztergomi Szent István Strandfürdőben, ahol a résztvevők újra fényképezhetik a fotóművész híres képeit. Mindemellett számos kiállítással is készülnek, közülük kiemelte az Esztergomi Fotográfiaia Biennálét, valamint a Visit Esztergom által koordinált 10 Csoda Esztergomban című fotópályázat kiállítását is.

Dr. Pusztai Tamás a Múzeumok Éjszakájáról tartott rövid ismertetőt. Elmondta, hogy tavaly mintegy 7.000 látogatót regisztráltak az esztergomi eseményen. A program során 11 esztergomi és 1 párkányi kiállítás, illetve múzeum lesz látogatható egy karszalag megvásárlásával. A vidéki kiemelt státuszra készülve az intézmények a tavalyinál még színesebb előadásokkal és programokkal várják az érdeklődőket.

Feke Pál arról beszélt, hogy az Esztergomi Szent István Napok keretében augusztus 19-én nagyszabású produkcióval várják az érdeklődőket az Erzsébet parkban. A tavaly 40. évfordulóját ünneplő István, a király című rockoperát láthatja a közönség koncert formájában, ahol hallható lesz többek között Dolhai Attila, Malek Andrea és Miller Zoltán is. Szintén a Szent István Napok keretében, augusztus 20-án Gájer Bálintés a Budapest Jazz Orchestra ad közös nagykoncertet, amiről Kollmann Gábor, a 17 tagú big band vezetője elmondta, hogy kifejezetten egy közönségszórakoztató produkció várható.

Jelen volt még a Richter Gedeon Nyrt. – mint az esztergomi események egyik támogatója – képviseletében Garai Zoltán, a dorogi fióktelep főmérnöke is, aki kiemelte, hogy a Múzeumok Éjszakáján ismét nagyszabású kémiai bemutatót fognak tartani, valamint továbbra is elkötelezettek, hogy támogassák az MCC Fesztet.

Sportos eseménynek is otthont ad Esztergom. A Hídfutással kapcsolatban Szerencsés Tamás ismertette, hogy idén 22. alkalommal rendezik meg a nívós eseményt, ami várhatóan most is több ezer embert mozgat majd meg a Mária Valéria híd két oldaláról.

Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, mint házigazda zárta az eseményt. Kiemelte, hogy 2024-ben az Esztergomi Adventi Vásáron olyan különlegességet terveznek, ahol megmutatják a téli prémium gasztrokultúra világát a vásárba látogatóknak. Az események összeállításánál közös céljuk, hogy Magyarország első városában minden itt élő és ide látogató vendég megtalálja a számára élményt nyújtó, izgalmas és színvonalas programot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

35 éves az Esztergomi Várszínház

Június 26-án indítja jubileumi nyári évadát az Esztergomi Várszínház. A 35. évforduló alkalmából sok meglepetéssel, visszatérő művészekkel, hazai és határon túli teátrumokkal, sőt, még egy Várszínházról szóló könyvvel is készülnek. Érkezik Bogányi Gergely, Pindroch Csaba és Verebes Linda, műsorra kerül hármas

Tovább olvasom »
Megszakítás