Ismerjétek meg a Kis-Strázsa-hegyet!

Tavaly nyáron újjászületett a Kis-Strázsa-hegy és környéke, ahol valaha katonai gyakorlótér és hadifogolytábor is működött. A Látóhegyi út mellett található Kis-Strázsa-hegy ma a gyepes élőhelyek egyik értékes képviselője, amit nyitott könyvként mesél arról, hogyan éled újjá a természet. Úticélnak kimondottan ajánljuk nektek, mutatjuk a részleteket!

A Kis-Strázsa-hegynél található felhagyott szovjet katonai gyakorlót és lőteret – amit 1956-tól a Szovjet Déli Hadseregcsoport harckocsizó és vegyvédelmi alakulatai használtak – több éven keresztül kármentesítették, a munkálatokat végül 2022-ben fejezték be. A kármentesítés által nem csak a környezet nyerte vissza régi erejét és szépségét, hanem az itt élő fajokban nem halmozódik tovább a szennyezőanyag.

Kiindulópontunk az egykori tiszti klub épülete, a mai „Köröcsin Ház” volt, ahová a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság költözött be. Az épület szomszédságában található a híres Gyilkos-tó, ami a bányászat következményeként született, később pedig a harckocsizókat segítette a vízi átkelés gyakorlásában. Ezt a tavat a toxikus nehézfém szennyezéstől szabadították meg a kármentesítés során, remélhetőleg a közeljövőben a seb begyógyul és idill élőhely lesz belőle.

További utunk a felújított tanösvényen keresztül vezetett. Az 1,2 km-es körtúra a Kis-Strázsa-hegy északi oldalán visz fel a toronyhoz és a déli oldalán hoz le. A megújult, szélesebb lépcsők mellett helyenként korlátokat is kihelyeztek, melyek elsősorban a kijelölt útvonal betartását és az élőhely védelmét szolgálják, továbbá ezzel a krosszmotorosok csapásait is elzárták. A tanösvény felújítása során az önkéntesek összesen 270 lépcsőfokot cseréltek ki, valamint 60 új lépcsőfokot is telepítettek, amelyeknek az alátámasztását is megoldották, hogy stabilabb és jobban megközelíthető legyen a terület.

Az utunk során rengeteg gyönyörű virággal találkozhatunk, melyek közül több védett növénynek is számít! Olyan évszakonként változó védett növényeket is felfedezhetünk, mint a csodálatos budai imolát, az erdei szellőrózsát, a sömörös kosbort, a tavaszi héricset, a fekete és a leánykökörcsint, vagy az apró nőszirmot. Egyébként a nemzeti park egész évben szervez itt túrákat, Kökörcsin-túra, Orchidea-túra és Bunkertúra címen.

Miután felértünk a Kis-Strázsa-hegy 233 méter magas csúcsára elénk tárul egy kilátó, ami mintegy száz éve is működött, főleg a hegy alatt húzódó repülőtér szolgálatában. Kései utódja az 1950-es években épült katonai célokra, harci tevékenységek követésére. A téglából épült megfigyelőtorony szomszédságában modernebb adótorony is található, melynek a tövében külön épületet kaptak a berendezések, amit tetszetős favázzal vettek körül. Ide futónövények kerültek volna, feledtetve az épület szögletes formáját. A természet azonban ezúttal nem volt olyan együttműködő, hiszen a növények végül csak az egyik közeli fán telepedtek meg.

Érdekességként megemlítenénk, hogy a Kis-Strázsa-hegy szomszédságában tavaly egy juhakolt is telepítettek. Erre azért volt szükség, mert a nemzeti park a területek kezelését saját állatállománnyal, cigája juhokkal oldja meg, azonban ahhoz, hogy ez a kezelés hatékony legyen, a legeltetést szükséges volt kiegészíteni gép kezeléssel. Nemrégiben egy pályázat során új mezőgazdasági gépeket vásároltak, így a területkezeléseket a munkatársaik, az eddigieknél sokkal hatékonyabban tudják elvégezni.

Kisfilm a Strázsa-hegy múltjáról és a kármentesítési/természetvédelmi beavatkozásokról, valamint a tanösvény felújításáról:

Megközelítés: autóval Budapest felől a 10-es úton kell haladnunk, majd a kesztölci elágazásnál a 117-es útra kell ráhajtanunk, végül a 117-es út esztergom-kertvárosi csomópontja előtt jobbra kell kanyarodnunk a látóhegyi útra, ahol szintén jobb kéz felé található majd a parkoló a Kökörcsin Ház mellett.

A Strázsa-hegy környékét ide kattintva virtuálisan is bejárhatjátok!

Borítókép: Marót Ádám (Budapesti Tekergő)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Egy város, mégis ezernyi érzés!

Magyarország első városa a fotósok kedvelt helyszíne, nem is csoda, mert izgalmasan sokoldalú világa, különleges életérzéseket hordoz magában! Ez a FeelEsztergom! Az új FeelEsztergom Facebook-oldal képeken keresztül mutatja be a város hangulatát, az évszakok változatos színvilágát, az itt megtapasztalható érzéseket,

Tovább olvasom »

DRK: Esztergomot látni kell!

Új, közös ruházati kollekciót mutatott be Esztergom és a Dorko az Aquasziget Esztergom élményfürdő előterében szeptember 13-án. A DRK és az EGOM márkák kollaborációja azt az üzenetet továbbítja az ország számos pontjára, hogy Esztergomot látni kell. Szekér Zoltán, az Esztergomi

Tovább olvasom »

Szeptember 23-án „Reggeli a hídon” című identitást erősítő programmal kívánjuk összehozni a Duna két partjának lakosait. A hídon asztalokat helyezünk el, amelyeknél egy esztergomi és egy párkányi közéleti, illetve civil személy foglal helyet, hogy együtt reggelizve beszélhessék át a híd által megélt határon túli élményeiket.

Megszakítás