MNM Babits Mihály Emlékház

November 1. és március 31. között zárva.

Április 1-től október 31-ig:
Szerda-vasárnap: 10-18 óráig
Hétfő-kedd: ZÁRVA

Teljes árú jegy: 1.500 Ft

Kedvezményes jegy*: 750 Ft

*Felnőtt (62–70 év között) / kedvezményes családi felnőtt (legalább két 18 év alatti
személyt kísérő, egy/két szülő vagy közeli hozzátartozó) / ifjúsági (6–26 éves) magyar és
EGT állampolgárok részére:
Tárlatvezetés: 7.500 Ft (előzetes bejelentkezés szükséges!)
Múzeumpedagógia diák: 1.500 Ft/fő (belépőjegyet is tartalmazza, előzetes
bejelentkezés szükséges!)
Múzeumpedagógia óvodás: 750 Ft/fő (előzetes bejelentkezés szükséges!)

*Az emlékházat ingyenesen látogathatják:

Babits Mihály esztergomi nyaralója egy igazi gyöngyszem, az emlékház felfedezése közben az az érzésed támadhat, hogy bármelyik pillanatban találkozhatsz a költővel a ház egyik szegletében.
A Babits család 1924-ben, egy szerencsésen befektetett összegből tudta ezt a múlt századot korhűen és élethűen bemutató kis házat az esztergomi Előhegyen (ma Babits-hegy) megvásárolni. Az eredetileg szoba-konyhás házikót évről évre bővítették, nyaranta szinte teljes egészében ide költöztek Budapestről.
Babits Mihály halála után özvegye, Török Sophie, már nem töltötte itt a nyarakat, a ház „kísértetlakká” vált. Később több lakó váltotta egymást, az épület állaga nagyon megromlott. A védetté nyilvánítás és helyreállítás után 1961. augusztus 4-én nyitották meg a Babits-házat, mint látogatható emlékhelyet és múzeumot.
Babits Mihály az emlékházban található híres aláírásfal ötletét barátjától, Esztergom egyik sokoldalú művészegyéniségétől, Einczinger Ferenctől kapta, hiszen az ő présházának falán örökítette meg a költő legelőször saját autogramját. Az aláírások sorsáról szigorú konzílium tartatott Babitséknál: maradhat-e a falon vagy sem.

A teljesség igénye nélkül pár nagy név a ma is kiböngészhető szignók közül: Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Weöres Sándor.

Babits számos műve született Esztergomban, a város történelme és lelkisége mélyen érződik több költeményéből. Dante Isteni színjátékának fordításán szeretett nyaralójában is dolgozott, a fordításért az olasz állam San Remo díjjal tüntette ki.

TIPP

Babits születésének 125. évfordulójára újraöntött szobra a Széchenyi téren, a Posta épületétől nem messze idézi az elmélkedő költőt.

A BABITS EMLÉKHÁZAT VIRTUÁLISAN IS FELFEDEZHETED

Megszakítás