Strázsa-hegy

A Strázsa-hegy a Pilis és az egész nemzeti park nyugati peremén áll. A hegy lábánál – a Kökörcsin Ház Erdei Iskolától egy 1700 méter hosszú tanösvény vezet fel a világítótoronyra emlékeztető kilátóhoz. A terület szovjet lőtér és gyakorlótér volt, a romos betonbunkerek ma is látszanak.
A környék nagyon gazdag természeti értékekben. A terület több mint száz évig katonai lőtérként funkcionált, ennek köszönhetően szinte érintetlenül megőrizte természeti értékeit.
A zártságnak köszönhetően maradtak fent jobban a hegyek mikroklímájára jellemző növény- és állatvilág egyedei. A flóra legjobban a napos, sziklagyepes, galagonyabokros, kopár déli oldalon figyelhető meg. A legszebb időszak a látogatásra egyértelműen április-május, ilyenkor virágzik a legtöbb vadvirág, de tavasztól őszig mindig virít valamilyen színes kis virág a hegyen.
A legjellemzőbb növények, a teljesség igénye nélkül a tavaszi hérics, az erdei szellőrózsa, az apró nőszirom, a fekete és a leánykökörcsin. A bokrok közti surrogás pedig a különböző gyíkfajták jelenlétére utal. A hegy pereméről nyíló kilátásért is megéri feljönni ide, északra Esztergom városa a Bazilikával, mögötte a Helembai-hegység vonulata, előtte a széles, lapos Vaskapu-hegy látszik. Keletre a Pilis és a Visegrádi-hegység, míg nyugatra a Gerecse zárja a horizontot.
Érdemes felkeresni a Strázsa-hegyi barlangot, másnéven Tündérkaput és a Sátorkőpusztai barlangot is.

TIPP

A tanösvény felfedezése után térj be a Kökörcsin Ház Erdei Iskolába, ahol megismerkedhetsz a Duna-Ipoly Nemzeti Park növény- és állatvilágával. A kiállítás kicsiknek és nagyoknak egyaránt emlékezetes élmény marad.

A STRÁZSA-HEGYET VIRTUÁLISAN IS BEJÁRHATOD

Megszakítás