Márton-napi Vásár az Esztergomi Piacon

Ha Márton-nap, akkor a libás ételek és az újbor nem hiányozhat, az Esztergomi Piacon pedig mindezeket élőzenével és kézműves gyerekfoglalkozással egészítik ki!

Az őszi időszak legjelentősebb gasztronómiai napja a Márton-nap, amelyhez az újborok és a libás ételek fogyasztása kapcsolódik. November 11-én, szombaton az Esztergomi Piacon ezt a szokást most megfűszerezik egy kis édes élménnyel, hiszen a helyi méhészek – Balogh István, Laky Zoltán és Juhász Zsolt – méztermékekkel készülnek, míg a mályinkai Málna Major a legfinomabb házi készítésű szörpöket és lekvárokat hozza el nektek. Pékáruból sem lesz hiszen hiány, hiszen érkezik Szabi A Pék és a Gombos Pék! Az újborokat Kádár Judit sommelier-nél ízlelhetjük meg. A vásárhoz illő jó hangulatról pedig Németh Nóra énekes gondoskodik.

Újra kinyitja kapuit sokak kedvence, a Pecsenyés. Ők ezen a jeles napon töltött libanyakkal, lúdgége tésztás liba húslevessel, lilakáposztával és hagymás törtburgonyával tálalt konfitált libacombbal, knédlivel szervírozott vadas libamellel és nem utolsó sorban tarhonyás vörösboros libazúzapörköltel készülnek.

A nemrégiben Michelin ajánlást kapott Piac42 Bisztró is a legfinomabb libás ételeket hozza el. Lesz náluk füstölt libamell őszi salátával, ludaskása basmati rizzsel és zöldségekkel, sült libacomb birsalmával, káposztával és héjjában sült burgonyával, valamint sólet füstölt libával, tarbais babbal és 5 perces tojással.

Az újbor és a libás ételek fogyasztása mellett még egy – talán annyira nem ismert – hagyomány köthető Márton-naphoz, méghozzá a Márton-napi lámpások készítése, melyeket Magyarországon a német nyelvjárású településeken őriznek. A katolikus egyház szerint a fény használata ezen a napon arra szolgál, hogy Szent Márton emléke és jó cselekedeteinek híre eljusson mindenkihez. Kedves Gyerekek! Az Esztergomi Piacon Márton-napi lámpás készítésére is lesz lehetőségetek, melyben egy pedagógus segít majd nektek!

Az Esztergomi Piac az egész családot várja Márton-napján is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Megújult étlappal és ajándékkal vár a Grante Étterem

Az esztergom-kertvárosi Grante Étterem és Pizzériában november 24-től új étlappal várják a vendégeket, sőt, délutánonként egy finom házi készítésű süteményre is beülhettek, melyhez az év végéig ajándék kávét is készítenek! A Grante Étterem és Pizzéria 2002 óta barátságos környezetben, otthonos

Tovább olvasom »

Esztergomi Turisztikai Konferencia

Turisztikai konferenciát rendeztünk a város és a térség szakmai közönségének a Grand Hotel Esztergom épületében november 20-án. A több mint száz résztvevővel zajló konferencia kiemelt témája Esztergom jövő évi turisztikai stratégiája, valamint a szlovák, cseh és lengyel küldőpiaci lehetőségek bemutatása

Tovább olvasom »
Megszakítás