Ha Márton-nap, akkor a libás ételek és az újbor nem hiányozhat, az Esztergomi Piacon pedig mindezeket élőzenével és kézműves gyerekfoglalkozással egészítik ki!
Az őszi időszak legjelentősebb gasztronómiai napja a Márton-nap, amelyhez az újborok és a libás ételek fogyasztása kapcsolódik. November 11-én, szombaton az Esztergomi Piacon ezt a szokást most megfűszerezik egy kis édes élménnyel, hiszen a helyi méhészek – Balogh István, Laky Zoltán és Juhász Zsolt – méztermékekkel készülnek, míg a mályinkai Málna Major a legfinomabb házi készítésű szörpöket és lekvárokat hozza el nektek. Pékáruból sem lesz hiszen hiány, hiszen érkezik Szabi A Pék és a Gombos Pék! Az újborokat Kádár Judit sommelier-nél ízlelhetjük meg. A vásárhoz illő jó hangulatról pedig Németh Nóra énekes gondoskodik.
Újra kinyitja kapuit sokak kedvence, a Pecsenyés. Ők ezen a jeles napon töltött libanyakkal, lúdgége tésztás liba húslevessel, lilakáposztával és hagymás törtburgonyával tálalt konfitált libacombbal, knédlivel szervírozott vadas libamellel és nem utolsó sorban tarhonyás vörösboros libazúzapörköltel készülnek.
A nemrégiben Michelin ajánlást kapott Piac42 Bisztró is a legfinomabb libás ételeket hozza el. Lesz náluk füstölt libamell őszi salátával, ludaskása basmati rizzsel és zöldségekkel, sült libacomb birsalmával, káposztával és héjjában sült burgonyával, valamint sólet füstölt libával, tarbais babbal és 5 perces tojással.
Az újbor és a libás ételek fogyasztása mellett még egy – talán annyira nem ismert – hagyomány köthető Márton-naphoz, méghozzá a Márton-napi lámpások készítése, melyeket Magyarországon a német nyelvjárású településeken őriznek. A katolikus egyház szerint a fény használata ezen a napon arra szolgál, hogy Szent Márton emléke és jó cselekedeteinek híre eljusson mindenkihez. Kedves Gyerekek! Az Esztergomi Piacon Márton-napi lámpás készítésére is lesz lehetőségetek, melyben egy pedagógus segít majd nektek!
Az Esztergomi Piac az egész családot várja Márton-napján is!