Múzeumok Éjszakája: 450 intézményben várják az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja a látogatókat június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján.

Huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok Éjszakáját. Az idei kiemelt tematika – a foci Eb-re is reflektálva – a „Gólpassz”, amely kulturális értelemben a nagy alkotók nagy elődeire utal. Továbbá újítás, hogy a rendezvénynek két kiemelt helyszíne is lesz: Székesfehérvár és Esztergom. Székesfehérváron 15 helyszínen 50 programmal, míg Esztergomban 13 helyszínen 65 programmal várják az érdeklődőket – mondta Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese június 12-én, a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón, ahol a Konstantinápoly Budapesten – Így látták a „mesés keletet” a századfordulón című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan török kávé bemutatóval és kóstolóval várták a vendégeket, akik az Arab Oskolával is megismerkedhettek.

A miniszterhelyettes kiemelte, hogy a múzeumok idén ráirányítják a figyelmet a különféle művészeti stílusok jelentős előfutáraira, másrészt új irányzatokra is. Továbbá a múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket. Zsigó Róbert a reményét fejezte ki, hogy a Múzeumok Éjszakája idei látogatószáma eléri vagy meghaladja az eddigi rekordot jelentő tavalyi 380 ezret.

„Esztergom Magyarország első városa, a település múltja, történelmi, vallási és kulturális emlékei különös lehetőséggel és felelősséggel ruháznak fel bennünket. Számunkra a Múzeumok Éjszakája ünnep, egyben összefogás is, határon átnyúló plusz helyszínként Párkány is bekapcsolódik a programokba” – mondta Szekér Zoltán, az Esztergomi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki a június 22-i kínálatból IV. Károly király koronázási trónszékének bemutatását emelte ki a Keresztény Múzeumban.

„Az önkormányzati struktúra legfontosabb feladata a közösségszervezés, amely elképzelhetetlen a kultúra és a sport nélkül. A Múzeumok Éjszakája csodálatos lehetőséget ad bemutatni kulturális és történelmi értékeinket” – jegyezte meg Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A város június 22-i programjai közül felhívta a figyelmet a Hadtörténeti Múzeum és a Szent István Király Múzeum közös kiállítására, a Szeged és Fehérvár közötti együttműködésben a Csók István Képtárban megvalósuló kínai tárlatra, valamint a Koronázó Bazilika látogatóközpontjára. Hozzátette: idén a látogatók a Regőczi István Alapítványt támogathatják jótékonysági céllal.

A sajtótájékoztatónak helyet adó MKVM igazgatója, Török Róbert arról beszélt, hogy intézményükben a Múzeumok Éjszakáján lesz például focis játszóház, tárlatvezetések, előadások, keleti kávézó, interaktív fotózkodás, keleti zene.

Az esemény idei nagykövete Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas színművész. A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth Rádió, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

A Múzeumok Éjszakája programjairól részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található. Továbbá a helyszínek közötti keresést a „MUZEJ EVENT@HAND” elnevezésű ingyenesen letölthető mobil applikáció segíti.

Fotó: MTI/Purger Tamás

Felhasznált források: Múzeumok Éjszakája sajtóközlemény / MTI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Telihold Sporthétvége Esztergomban

Az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület kezdeményezésére első alkalommal szerveznek Telihold Sporthétvégét Magyarország első városában július 20. és 21. között. A megmérettetésen a futás mellett a kerékpározás, úszás és evezés lesz főszerepben. Aki pedig mind a négy sportágban részt vesz, az

Tovább olvasom »

Tizennégy helyszínre látogattunk el a Múzeumok Éjszakáján

Idén is több ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakája – Esztergom fantasztikus programjain. A kiállítóhelyek közötti közlekedést városnéző kisvonat és elektromos autóbuszok segítették. Mutatjuk, milyen élményekkel lettünk gazdagabbak. Miután felvettük a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagunkat, az Esztergomi Vármúzeumba vezetett az

Tovább olvasom »

Augusztus 1-jén érkezik az MCC Feszt

Augusztus 1. és 3. között negyedik alkalommal rendezik meg az MCC Fesztet Esztergomban. Tavaly összesen 47 ezer látogatót vonzott a fesztivál, akik 120 színpadi programmal, 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. Idén még magasabbra teszi a lécet az MCC:

Tovább olvasom »
Megszakítás