Múzeumok Éjszakája: kiemelt helyszínként jelenik meg Esztergom

Az ország legnagyobb és legnépszerűbb kulturális eseménye idén két kiemelt helyszínen is fantasztikus élmenyeket kínál a kultúra szerelmeseinek. A rendezvény kiemelt helyszíne, Székesfehérvár mellett „kis kiemelt” helyszínként Esztergom is lázasan készül a Múzeumok Éjszakájára, ahol csodálatos kiállításokkal és izgalmas kísérőprogramokkal várják a látogatókat június 22-én. 

Első fővárosunk impozáns történelmi városrészei és épületei mellett nagyszerű múzeumai és közgyűjteményei is őrzik hazánk múltjának emlékezetét. Kiemelt helyszínként valamennyien különleges programokkal készülnek az idei Múzeumok Éjszakájára. Ezért a rendezvény védnöke, Csőre Gábor, Jászai Mari-díjas magyar színművész még a rendezvényt megelőzően megnézte, milyen meglepetéseket tartogat a város.  Élményeiről kisfilm is készült, amely itt tekinthető meg:

Az Esztergomi Bazilika emeletén működő Főszékesegyházi Kincstár állandó és aktuális időszaki kiállítása mellet előadásokkal, orgonakoncerttel, tárlatvezetésekkel várja az érdeklődőket, ahol akár őstulkokkal, sárkányokkal és egyszarvúakkal is találkozhatunk. Interaktív nyomozós játékkal várnak mindenkit az esztergomi helyszínelők a Vármúzeumban, ahol a csodálatos kiállítás mellett a kisebbek kézműves foglalkozáson és interaktív mesefoglalkozáson is részt vehetnek. A Duna Múzeum önmagában is lenyűgöző kiállítása mellett tudományos show-val, zenés műsorokkal, képes útibeszámolóval és alkotósarokkal is készül. A kisebbeket gyermekprogramok, míg a nagyobbakat a Fröccsterasz várja ezen az estén. A Keresztény Múzeumban megcsodálhatjuk utolsó apostoli királyunk trónszékét, de színházi előadást és dramatizált tárlatvezetést is láthatunk, a vállalkozókedvű kicsik és nagyok pedig királyi koronákat készíthetnek a kézműves foglalkozáson. Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár tárlatvezetéssel, egyházzenei előadással és ex libris készítéssel, míg az MNL Komárom-Esztergom Vármegyei Levéltára Megyei Retro kiállítással, tárlatvezetéssel és előadással várja az érdeklődőket. A Balassa Bálint Múzeum restaurátoraival közösen invitál műhelytúrára, majd kezdetét veszi a helytörténeti mozi. A kisebbeket régész-homokozó és kézműves foglalkozás várja. A GEODA Interaktív Ásvány-és Őslénykiállítás tárlatvezetéssel, aranymosással, ékszerkészítéssel és ásványkutatással várja a látogatókat, de magyarországi meteoritok is megtekinthetőek, amelyek most kerülnek először egyben kiállításra. Az esztergomi Iohanneum idegenvezetéssel, interaktív kiállítással, kézműves foglalkozással és mesejáték előadással, a Babits Mihály Emlékház tárlatvezetéssel, irodalmi kvízzel és játékokkal készül a Múzeumok Éjszakájára. Minitárlat, előadások és izgalmas, vetített fényfestészeti kiállítás is várja a látogatókat az Esztergomi Művészek Céhének szervezésében, a Kákonyi Asztrik Kortárs Galéria tárlatvezetéssel, az Esztergomi Baptista Imaház pedig kiállításokkal és Jazzformers koncerttel is várja látogatóit ezen a különleges estén.

A páratlan kulturális és történelmi látnivalók miatt mindig érdemes ellátogatni Szent István szülő és koronázási városába, különösen igaz ez június 22-ére, a Múzeumok Éjszakájára.

A Múzeumok Éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 csatorna és a Kossuth Rádió, együttműködő partnere a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

A RÉSZLETES ESZTERGOMI PROGRAM IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Telihold Sporthétvége Esztergomban

Az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület kezdeményezésére első alkalommal szerveznek Telihold Sporthétvégét Magyarország első városában július 20. és 21. között. A megmérettetésen a futás mellett a kerékpározás, úszás és evezés lesz főszerepben. Aki pedig mind a négy sportágban részt vesz, az

Tovább olvasom »

Tizennégy helyszínre látogattunk el a Múzeumok Éjszakáján

Idén is több ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakája – Esztergom fantasztikus programjain. A kiállítóhelyek közötti közlekedést városnéző kisvonat és elektromos autóbuszok segítették. Mutatjuk, milyen élményekkel lettünk gazdagabbak. Miután felvettük a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagunkat, az Esztergomi Vármúzeumba vezetett az

Tovább olvasom »

Augusztus 1-jén érkezik az MCC Feszt

Augusztus 1. és 3. között negyedik alkalommal rendezik meg az MCC Fesztet Esztergomban. Tavaly összesen 47 ezer látogatót vonzott a fesztivál, akik 120 színpadi programmal, 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. Idén még magasabbra teszi a lécet az MCC:

Tovább olvasom »
Megszakítás