Tizennégy helyszínre látogattunk el a Múzeumok Éjszakáján

Idén is több ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakája – Esztergom fantasztikus programjain. A kiállítóhelyek közötti közlekedést városnéző kisvonat és elektromos autóbuszok segítették. Mutatjuk, milyen élményekkel lettünk gazdagabbak.

Miután felvettük a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagunkat, az Esztergomi Vármúzeumba vezetett az utunk, ahol 17 órakor egy interaktív nyomozós játék vette kezdetét. A résztvevőknek egy csontváz és a mellette talált nyomok alapján kellett eldönteniük, hogy régészt vagy rendőrt hívjanak a helyszínre. Nem volt egyszerű a feladat, hiszen a csontváz nemét, korát és halálának okát is meg kellett állapítaniuk.

A következő állomásunk a Párkányi Városi Múzeum volt, ahol finom levendulaillat fogadott minket. Az udvaron a hölgyek csodálatos alkotásokat készítettek virágszövés technikával, míg a múzeum kiállítóterében Párkány és környéke helytörténeti, régészeti és néprajzi kincseit tekinthettük meg.

A párkányi túránk után visszaértünk Esztergomba, ahol egy gyorsétterem autós kiszolgálójánál egy kis energiát vettünk magunkhoz, majd siettünk is tovább a Geoda Interaktív Ásvány- és Őslénykiállításra. Itt rengeteg gyermek sürgött-forgott, volt aki szorgosan aranyat mosott, míg volt aki ásványt kutatott. Mi a viszont egy különleges kiállítás miatt érkeztünk. Balla Zoltánnak köszönhetően elhozták a jelenlegi, illetve a régi Magyarország területére lehullott vagy ott talált meteoritokat. A gyűjteménybe 22 meteorit szerepel, melyből 7 darab a jelenlegi ország területére esett le. A kiállítás különlegességét az adta, hogy ezek a meteoritok Magyarországon most kerültek először egyben kiállításra.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is több program zajlott egyidőben. A bábkészítés foglalkozáson a kisebbek, a nagyobbak és a felnőttek egyaránt kanál tündéreket készítettek. Ez azért is volt érdekes, mert a fakanalat általában nem hagyományos báb anyagként gondolnánk, így ez egy új és izgalmas megközelítés volt a bábkészítés területén. Innen a Keresztény Múzeumba vezetett az utunk, ahol az utolsó magyar királynak, IV. Károlynak a koronázási trónszékét mutatták be. Mindenképpen meg szerettük volna nézni ezt a tárgyat, hiszen a mindennapi kiállításnak nem része.

A Duna Múzeum ismét központja volt a Múzeumok Éjszakája rendezvénynek. Bátran mondható, hogy a legtöbben itt vásárolták meg a karszalagjukat. Érkezésünkkor kezdődött a Richter lélegzetelállító tudományos műsora, ami ugyanúgy mint az előző évben, most is elsöprő sikert aratott. Pilling Dávid, a Richter dorogi gyáregységének üzemvezető-helyettese látványos kémiai kísérleteket mutatott be, ami közben a gyerekek szája szó szerint tárva maradt. Sőt, a bátrabbak még részt is vehettek az egyes kísérletekben. Idén is itt üzemelt a fröccsterasz, ahol egy kellemes Szivek rozéfröccsöt elfogyasztva tovább szedtük a sátorfánkat.

Szerencsére az Esztergomi Bazilikában egy kis programcsúszás volt, így még odaértünk Kováts Péter orgonaművész szenzációs koncertjére is, ami után a Panorámateremben dr. Török Csaba, az Esztergom-Vári Nagyboldogasszony és Szent Adalbert Főszékesegyház plébániai kormányzója tartott előadást „Idők sodrában” címmel. A nemrégiben megújult teremben szép számmal gyűltek össze az érdeklődők, hogy megismerjék Magyarország legnagyobb templomának történetét.

A Balassa Bálint Múzeum udvarán egy hatalmas régész-homokozó fogadta a gyerekeket, míg a felnőttek műhelytúrán vehettek részt restaurátorok segítségével. Mindemellett az André Kertész Esztergomban című időszaki kiállítás megtekintésére is most nyílt utoljára lehetőség. A csodálatos Vízivárost elhagyva benéztünk a Széchenyi téren található Kapcsolatok Házába, ami az Esztergomi Művészek Céhének volt a színtere. Itt Gál András fotóművész előadásába hallgathattunk bele, ami fotótörténetről és a fotótechnikákról szólt.

Ezután az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtárban egy gregorián hangsétába csöppentünk bele Mizsei Zoltán vezetésével. A „Megszólaló kódexek” című program keretében a Bibliotheca állományába tartozó kódexek, kéziratok, ősnyomtatványok zenei anyagát, szövegeit ismerhettük meg, melyek különleges hangtechnikára és meditációs zenei elemekre épültek.

Ellátogattunk a Ferences Gimnáziumnál található Kákony Asztrik Kortárs Galériába is, ahol Pirk László Munkácsy-díjas festő és grafikus Labirintus című elkápráztató kiállítását tekintettük meg, majd az innen pár száz méterre lévő Baptista Imaházat céloztuk meg, ahol három kortárs festőművész: Temesi Attila, Gyulai Zsuzsanna és P. Tóth Major Krisztina gyönyörű képei voltak láthatók. Itt a Jazzformers szép számú közönség előtt adott koncertet, akik a műsorukba becsempésztek néhány ismert egyházi zenemű modern feldolgozását is.

Végezetül visszatértünk a belvárosba, ahol megnéztük a Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Vármegyei Levéltárában található „Megyei Retro” című időszakos kiállítást, majd felsétáltunk az Előhegyen található Babits Mihály Emlékházba, ahol éppen G. Tóth Franciska irodalmi muzeológus fiatalokat vezetett körbe az egykori költő, író nyaralójában, míg a többiek a kertmoziban a Hyppolit, a lakáj című filmen szórakoztak.

Egy válasz

  1. Nagyon jó volt,felejthetetlen élmény kicsikkel-nagyokkal egyaránt.☺️Remélem még nagyon sokáig megrendezik.😍🥰😇

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Telihold Sporthétvége Esztergomban

Az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület kezdeményezésére első alkalommal szerveznek Telihold Sporthétvégét Magyarország első városában július 20. és 21. között. A megmérettetésen a futás mellett a kerékpározás, úszás és evezés lesz főszerepben. Aki pedig mind a négy sportágban részt vesz, az

Tovább olvasom »

Tizennégy helyszínre látogattunk el a Múzeumok Éjszakáján

Idén is több ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakája – Esztergom fantasztikus programjain. A kiállítóhelyek közötti közlekedést városnéző kisvonat és elektromos autóbuszok segítették. Mutatjuk, milyen élményekkel lettünk gazdagabbak. Miután felvettük a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagunkat, az Esztergomi Vármúzeumba vezetett az

Tovább olvasom »

Augusztus 1-jén érkezik az MCC Feszt

Augusztus 1. és 3. között negyedik alkalommal rendezik meg az MCC Fesztet Esztergomban. Tavaly összesen 47 ezer látogatót vonzott a fesztivál, akik 120 színpadi programmal, 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. Idén még magasabbra teszi a lécet az MCC:

Tovább olvasom »
Megszakítás