Több mint 100 raliautó érkezik Esztergomba

22 év után hivatalos, évadnyitó versennyel tér vissza Esztergomba a HUMDA Országos Rally Bajnokság. A verseny mellett bemutatót és gyerekprogramot is szerveznek. Mutatjuk a részleteket!

A 11. Esztergom-Nyerges Rally első napján kettő, a második napon pedig hat gyorsasági futam vár a Historic, az ORB2 és a teszt mezőnyre, míg az ORB3-ban indulók a verseny másnapján teljesítenek öt szakaszt, így az előbbi mezőny összesen 73.55 km, míg az utóbbi 46.45 km versenytávot tudhat majd a háta mögött a Bajna-Lábatlan és a Tatabánya-Környebánya szakaszokon.

Az ORB2-ben 31, az ORB3-ban 36, a Historic-ban 24, míg a teszt mezőnyben 15 gépjármű indul majd el, továbbá néhány előfutóra is lehet majd számítani. A teszt mezőnyben az ORB1 és az ORC kategóriában versenyzőknek adnak lehetőséget arra, hogy hosszabb távon melegíthessenek be az idei évadra. A rajtszámos nevezési lista itt tekinthető meg!

A járművek március 22-én, pénteken érkeznek meg térségünkbe, pontosabban Nyergesújfalura. A versenyzők 14 órától az Ady Endre Művelődési Központban vehetik át az itinereket, majd pályabejárás veszi kezdetét, ami már önmagában is látványosság lesz. A szervizparkot – más autóversenyeknél boxutcaként ismert – a nyergesújfalui ipari parkban állítják fel, ahol folytatódik a technikai átvétel, valamint ellenőrzik az autókat és a legénységet. A szervizpark március 23-án, szombaton reggel megnyílik a nagyközönség előtt is, melyet díjmentesen lehet látogatni a verseny teljes időtartama alatt! Az autók továbbá megtekinthetők a szombati és a vasárnapi versenynapon – a gyorsasági futamok között – az Ady Endre Művelődési Központnál is.

Március 23-án nagyszabású rendezvény veszi kezdetét Esztergomban: programokkal és élettel töltik meg a Széchenyi teret. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Hungarian Police Rallye Team jóvoltából szombaton 10-től 17 óráig közlekedésbiztonsági park várja a családokat, ahol a legkisebbek gokarttal és futóbiciklivel, játékos formában sajátíthatják el a helyes közúti közlekedés alapjait. Sőt, minden résztvevő ajándékot is kap! Mindemellett a téren igazán vagány raliautókat is kiállítanak.

A szombati napon az esztergomi helyszín fénypontja a grandiózus rajtceremónia lesz. Itt egyenként mutatják be a versenyőzeket, az őket kísérő navigátorokat és a járműveket. A műsorvezető a Sport TV riportere, Haraszti Ádám lesz! Ezután a raliautókkal a Szent István téren, a Bazilika előtt parkolnak le, ahol bárki szemügyre veheti közelről is a járműveket. A vasárnapi napon a talpon maradt versenyzők visszatérnek a Széchenyi térre, ahol díjkiosztó gálán adják át a legjobbaknak a serlegeket. A díjkiosztó után a raliautókkal ismét a Szent István téri parkolóba mennek, ahol még utoljára megtekinthetők a járművek.

A hétvégi attrakció minden egyes programeleme ingyenesen látogatható, azonban az autósport veszélyes üzem, ezért Markó Tibor, a rendezőbizottság tagja arra kéri a résztvevőket, hogy a versenyek helyszínein és a szervizparkban mindenképpen tartsák be a sportbírók és a biztonsági személyzet utasításait. A benzingőzzel és hanghatással járó rendezvény miatt a lakosság megértését kérik!

Az Esztergom-Nyerges Rally időterve:

Március 23., szombat (Historic, ORB2, Teszt)

14:36 SS1 Bajna – Lábatlan 1 – 8.50 km
16:45 SS2 Bajna – Lábatlan 2 – 8.50 km
17.20 ORB3 – Rajt ceremónia (Esztergom, Széchenyi tér)
18:19 Historic, ORB2, Teszt – Rajt ceremónia (Esztergom, Széchenyi tér)

Március 24., vasárnap (Historic, ORB2, Teszt + ORB3)

07:59 (ORB3 10:29) SS3 Lábatlan – Bajna 1 – 8.75 km
08:58 (ORB3 11:28) SS4 Tatabánya – Környebánya 1 – 10.10 km
11:38 (ORB3 14:08) SS5 Lábatlan – Bajna 2 – 8.75 km
12:37 (ORB3 15:07) SS6 Tatabánya – Környebánya 2 – 10.10 km
15:17 (ORB3 17:47) SS7 Lábatlan – Bajna 3 – 8.75 km
16:16 SS8 Tatabánya – Környebánya 3 – 10.10 km
17:31 Historic, ORB2, Teszt – Cél ceremónia és díjkiosztó (Esztergom, Széchenyi tér)
18:27 ORB3 – Cél ceremónia és díjkiosztó (Esztergom, Széchenyi tér)

Az Esztergom-Nyerges Rally ideje alatt a Lábatlan-Bajna és a Tatabánya-Környebánya közötti gyorsulási szakaszokon teljes útlezárás várható. A lezárásokkal és parkolásokkal kapcsolatos térképek IDE KATTINTVA érhetők el!

A versenykiírás ide kattintva tekinthető meg. A rajtlista és az eredmények ezen a linken érhetők majd el!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

5 napos kikapcsolódás 2 nap szabival

Április végén érkezik Esztergom legjobban várt tavaszi programsorozata, melynek része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál, a Lampionos Hajós Felvonulás és az Esztergom Nap. Az 5 napot felölelő eseményekre most elegendő két nap szabadságot kivennetek, az

Tovább olvasom »

Háromnapos futóversenyt rendeznek Esztergomban

Az Esztergomi FutóKözösség CsigaFutás Kulturális és Sportegyesület háromnapos ultrafutó versenyt rendez „Backyard Ultra Esztergom 2024” néven április 27. és 29. között. A verseny a Magyar Ultrafutó Liga égisze alatt működő Hungarian Backyard League egyik állomása, amely először látogat el Esztergomba.

Tovább olvasom »
Megszakítás