Válasszátok Esztergomot március 15-én és hétvégén!

Van már programotok az ünnepre és az azt követő hétvégére? Március 15-én Esztergomban a városi ünnepség mellett két múzeumot ingyenesen látogathattok. Sőt, a hétvégén megnyit a Kresztergom Park, az Esztergomi Bazilika kupolájában pedig elképesztő kalandtúrában lehet részetek! Mutatjuk a részleteket!

Városi ünnepség

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából március 15-én városi ünnepséget szerveznek Esztergomban, a volt Megyeháza dísztermében. 9 órakor ünnepi műsor veszi kezdetét, majd a beszédek után átadják a menetzászlókat és emlékmenet indul a szentgyörgymezői ’48-as Honvédtemetőbe. Itt 10.30-kor szavalatot hallgathattok meg, majd ökumenikus áldás és koszorúzás következik. A városi ünnepségen közreműködik az Esztergomi Néptáncegyüttes, a Babits Mihály Színház, a 14. számú Holló Cserkészcsapat, a Zsolt Nándor Katolikus Zeneiskola, a Sátorkői Lovasiskola, az Esztergomi Területvédelmi Század és a Történelmi Vitézi Rend.

MNM Esztergomi Vármúzeuma

Március 15-én 10 és 18 óra között a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma INGYENESEN látogatható. Utazzatok vissza az időben és ismerjétek meg a történelem egy darabját Magyarország legrégebbi, még ma is látogatható királyi várába! Az épület alapjait III. Béla király tette le, de néhol még Szent István kori falak is láthatók. A múzeum történelmi termeit bejárva megismerkedhettek az Esztergomi Vár történetével és az egykor itt élt emberek mindennapjaival. Legyen bátorságotok és lépjetek rá az üvegpadlóra, ahol a 2000 éves régészeti rétegek felett sétálhattok! A palota gyöngyszemének is nevezett várkápolnában pedig a gótika meghonosításának nyomait láthatjátok, ahol az oroszlános freskórészletek a király győzedelmes erejét hangsúlyozzák.

Duna Múzeum

Március 15-én a Duna Múzeum is INGYENESEN látogatható 9 és 17 óra között. Az európai viszonylatban is kiemelkedő Vízeum 2020-ban elnyerte az Év Kiállítása díjat, 2021-ben pedig az Év Európai Múzeuma eredményhirdetésen különdíjat zsebelhetett be. A Duna Múzeum interaktív kiállítótere minden korcsoportnak párhuzamosan nyújt élményt és ismeretet. A tárlaton nincs ajánlott útvonal, szabadon járhatjátok körül a témákat animációkkal, képekkel és interaktív tartalmakkal. A kiállításon többek között megismerhetitek a vízgazdálkodás múltját és jelenét, betekintést nyerhettek a víz erejének felhasználására, a folyók szabályozására. Mindemellett hajózással kapcsolatos érdekességeket is felfedezhettek, a klímaváltozásra pedig külön hívják fel a figyelmeteket!

Kalandtúra az Esztergomi Bazilika kupolájában

Márciusban folytatódik az „Ég és föld között” elnevezésű elképesztő kalandtúra az Esztergomi Bazilika Kupolájában. Március 18-án, szombaton 9.00, 11.30  és 14:00 órakor indulnak turnusok. Hogy miről is van pontosan szó? Hazánk legnagyobb vallási épületének felújítását most egy igazán különleges szemszögből ismerhetitek meg. A kalandtúrán teljes védőfelszerelésben emelkedtek fel egy kiépített lifttel a Bazilika oldalán, ahol hihetetlen dunai panorámában gyönyörködhettek, miközben megcsodálhatjátok az aranyozott stukkókat egy extrém séta keretében a kupola felújítását szolgáló közel 70 tonnás állványzaton. Sőt itt megtekinthetitek a magasban kialakított bádogosműhelyt is! Végezetül bejárjátok a Déli-harangtorony leemelt kupoláját, ahol lehetőség lesz a közel 6 tonnás haranggal fotózkodni. A túra ára 8.900 Ft/fő. További részletek>>

Nyit a Kresztergom Park

Március 18-án, szombaton a téli szünetet követően újra megnyit az esztergomi Kresztergom Park! Jelenleg az utolsó simítások zajlanak a pályán, hogy a hétvégén újra birtokba vehessék a gyerekek a mini autókat! A program során a gyerekek rövid, játékos formában KRESZ oktatáson vesznek részt, az oktatókkal végigsétálnak az aszfaltcsíkon, átbeszélik a táblákat, útburkolati jeleket, fényjelzéseket. Ezután fotó készül minden jogosítványt igénylő gyermekről, akik a 2. futam végén át is vehetik életük első arcképes jogosítványát. 10 egyedi 4 km/h sebességre képes Suzuki Vitara elektromos mini autó, biztonsági övvel, körkörös távolságtartó védelemmel ellátva biztosítja az élményt számotokra. Foglalás a +36208230552 számon, vagy a www.kresztergom.hu oldalon!

Fotók: Visit Esztergom / Hernádi Ádám Facebook oldala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

Telihold Sporthétvége Esztergomban

Az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesület kezdeményezésére első alkalommal szerveznek Telihold Sporthétvégét Magyarország első városában július 20. és 21. között. A megmérettetésen a futás mellett a kerékpározás, úszás és evezés lesz főszerepben. Aki pedig mind a négy sportágban részt vesz, az

Tovább olvasom »

Tizennégy helyszínre látogattunk el a Múzeumok Éjszakáján

Idén is több ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakája – Esztergom fantasztikus programjain. A kiállítóhelyek közötti közlekedést városnéző kisvonat és elektromos autóbuszok segítették. Mutatjuk, milyen élményekkel lettünk gazdagabbak. Miután felvettük a Múzeumok Éjszakájára szóló karszalagunkat, az Esztergomi Vármúzeumba vezetett az

Tovább olvasom »

Augusztus 1-jén érkezik az MCC Feszt

Augusztus 1. és 3. között negyedik alkalommal rendezik meg az MCC Fesztet Esztergomban. Tavaly összesen 47 ezer látogatót vonzott a fesztivál, akik 120 színpadi programmal, 250 szakmai előadóval és 100 kiállítóval találkozhattak. Idén még magasabbra teszi a lécet az MCC:

Tovább olvasom »
Megszakítás