Fényfestéssel, vacsorával és kiállítással ünnepeljük a Sötétkapu bicentenáriumát

Május 24-én, pénteken este a Szent Adalbert Rendezvényközponttal és a Prímás Pincével közösen ünnepeljük a Sötétkapu építésének 200. évfordulóját. Az esemény kapcsán Bulfán Miklóssal, a Szent Adalbert Rendezvényközpont vezetőjével és Szekér Zoltánnal, a Visit Esztergom ügyvezetőjével beszélgettünk.

Bulfán Miklós a PP Pop Up elnevezésű esemény különlegessége kapcsán elmondta, hogy a Sötétkapu alagútja fényfestéssel lesz megvilágítva, ami egy kellemes szabadtéri vacsorának ad majd helyet. Továbbá a Visit Esztergom „10 Csoda Esztergomban” című fotópályázatának eddig elkészült képeiből egy kiállítást is rendeznek, illetve néhány olyan képet is kiállítanak a Prímási Levéltár és Főszékesegyházi Könyvtár tulajdonából, amelyek az alagút korabeli ábrázolását, vázlatokat és metszeteket mutatnak be. „Nem újdonság a Prímás Pince életében a falak és boltívek fényfestése, 2021 tavaszán a Sötétkapunál, míg ugyanezen év őszén a boralagútban rendeztünk hasonló eseményt. Szeretnénk, ha a rendezvényből hagyomány lenne és minden évben legalább egyszer, ilyen különleges környezetben tölthetnénk el egy hangulatos estét.” – tette hozzá.

Az esemény gasztronómiai kínálata is igen színes lesz, mely alapvetően egy hideg ételsorból fog állni. „Jászai Tibor séffel próbáltuk úgy összeállítani a menüt, hogy azok – mindamellett, hogy különleges gasztronómiai élményt nyújtsanak – alkalmasak legyen egy kötetlen, jó hangulatú beszélgetés végig kíséréséhez, továbbá egy kis történelmi mélységet is adunk hozzá: a 200 éves évforduló alkalmából ezen az estén kerül bemutatásra a Barkóczy szelet, amely egy körtés, karamellás, csokoládéhabos desszert mandula morzsával, amit kifejezetten erre az ünnepre álmodtunk meg kollégáimmal” – részletezte a sütemény különlegességét, majd a történelmiséghez hozzátette azt is, hogy a menüsorból több étel alapját a Prímási Szakácskönyv adja, mellyel Barkóczy mellett más prímásokhoz köthető ételeket szeretnének bemutatni, ilyen például a parajos kolbászka is. Továbbá az ételek összeállításánál szempont volt még, hogy helyi-környékbeli nemzetiségek jellegzetes ételei is szerepet kapjanak, mint például a svábgombóc paradicsomtatárral.

Bulfán Miklóstól megtudtuk azt is, hogy az esemény ideje alatt nyitva lesz a Prímás Pince, illetve megtekinthető lesz a boralagút is, sőt, a vendégek akár a PP Pop Up keretein belül meg is kóstolhatják a kínálatukban megtalálható tételeket is. „A borok szempontjából kiemelném a Szende Pincészettől a Premium Cabernet Franc-ot, amely Erdő Péter bíboros választása alapján a Prímás Bora és egyben Esztergom városáé is, a másik pedig a Demetervin Pincészet Joy névre hallagató tétele, mely a 2021-es, Budapesten megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus bora volt.”

Szekér Zoltán elmondta, hogy a város azért is támogatja az esemény megvalósítását, mert a tervezett program olyan egyedi és különleges élményt fog nyújtani, amely tovább színesíti Esztergom gasztronómiai és kulturális kínálatát. „Ez a második ilyen alkalom, hogy ez a különleges helyszín megtelik kultúrával és élettel, pop-up jelleggel. Bízom abban, hogy a mostani sikeres közönségfogadtatást követően az esemény hagyományteremtő is lehet, és rendszeresen visszatérhet a városi programkínálatba a Sötétkapu látogatása ilyen egyedi formában” – jegyezte meg az ügyvezető, majd hozzátette, hogy ez az esemény lesz az első, amikor a „10 Csoda Esztergomban” képeket láthatja a közönség, ahol a március és április hónap fotói kerülnek bemutatásra. A 10 Csoda Esztergomban fotós eseménysorozatról itt megjelent cikkünkben írtunk részletesen.

A helyek limitált száma miatt asztalfoglalás és jegyvásárlás szükséges, és érdemes sietni, mert cikkünk megjelenésének idejében már csak néhány szabad hely maradt. Jegyek online ide kattintva, e-mailben (info@primaspince.hu) lefoglalva, vagy személyesen a Prímás Pincében válthatók meg. A teljes menüsor ITT érhető el!

A Sötétkapu és a Prímás Pince a kezdetek kezdetétől összekapcsolódik

A műemléki pincerendszert a Főszékesegyház építésekor alakították ki, az esztergomi érsekség területéről érkező borok tárolására, továbbá a Várhegy mesterséges rámpájának kialakításakor így csökkentették a feltöltés mértékét. Az alagút szerepe a városrészek összekötése is volt, későbbiekben zöldségraktárként, elosztóként majd vendéglátóegységként funkcionált. A Sötétkapu volt a fő helyszíne az 1956-os forradalom esztergomi eseményeinek.

A Prímás Pince jelenlegi formájában 2010-ben nyitotta meg kapuit és azóta, mint a’la carte étterem, turisztikai és rendezvényközpont működik, kiemelt figyelmet fordítva a borkultúrára. A szezonálisan változó étlap ötvözi a nemzeti hagyományokat a modern gasztronómiai elemekkel, de a Kárpát- medencei magyarság ételeinek változatosságát és nemzeti jellegét híven megőrzi. A közel 100 tételt számláló borkínálat igyekszik az összes tájegység legjellemzőbb fajtáit bemutatni, mindemellett hangsúlyt helyezni a helyi-környékbeli pincészetekre. A napi a’la carte körforgás mellett számos rendezvénynek helyszíne a 3700 négyzetméteres pince, ami akár 500 fő ültetett vendéglátására is alkalmas. Egyházi, protokoll, üzleti és családi rendezvények professzionális lebonyolítása teszi teljessé a portfóliójukat.

Fotók: Knáb Máté

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

35 éves az Esztergomi Várszínház

Június 26-án indítja jubileumi nyári évadát az Esztergomi Várszínház. A 35. évforduló alkalmából sok meglepetéssel, visszatérő művészekkel, hazai és határon túli teátrumokkal, sőt, még egy Várszínházról szóló könyvvel is készülnek. Érkezik Bogányi Gergely, Pindroch Csaba és Verebes Linda, műsorra kerül hármas

Tovább olvasom »
Megszakítás