Kosztolányi Márk: szívünk a pizza művészetéért dobog

Úgy, mint az ország számos pontján, Esztergomban is egyre jobban hódít a nápolyi stílusú pizza. Kosztolányi Márk áprilisban nyitotta meg első food truckját PitStop néven, melyet a párjával, Herdy Eszterrel vezet. Álomból valóság lett, melyet pillanatok alatt népszerűség követett! Mutatjuk a részleteket!

A Lampionos Hajós Felvonulás napján lettünk figyelmesek a PitStop food truckra, ami előtt kígyózó sorok álltak. Mi is odamentünk, hiszen mindamellett, hogy meg akartuk kóstolni a nápolyi stílusú pizzát, kíváncsiak voltunk mitől lettek ilyen gyorsan népszerűek. Kosztolányi Márk örömmel fogadott minket és miközben elkészítette a pizzánkat minden kérdésünket megválaszolta.

– Jó hosszú sor alakult ki előttetek, mitől lettetek ilyen népszerűek? – Igen, én utoljára Nápolyban láttam ekkora sort egy pizzéria előtt. De komolyra fordítva a szót, tényleg sokan keresnek fel minket, talán ez annak köszönhető, hogy kiváló minőségű, de egyszerű nápolyi stílusú pizzát készítünk pillanatok alatt – mondta Kosztolányi Márk, majd visszaemlékezett mikor is kezdődött a pizzakészítés iránti szeretete: „Miután megszereztem a jogosítványt, futárként kezdtem el dolgozni suli mellett. Az étteremben éppen megüresedett a pizzaszakácsi pozíció, a főnököm pedig azt mondta, hogy lát bennem fantáziát és próbáljam ki magam a pizzasütésben. Kétszer nem is kellett mondani, elkezdtem betanulni és egyszerűen magával ragadott a pizzakészítés világa. Ekkor el is döntöttem, hogy leteszem a szakács szakmát. Az iskola elvégzése után a keresztapám éttermében, a Mediterraneoban helyezkedtem el, ahol négy évig dolgoztam” – mondta Márk, majd kiemelte, hogy nagy álma volt a food truck, hosszas gondolkodás után pedig bele is vágott: vásárolt egy büfékocsit, amivel a Mediterraneo Étterem udvarán parkolt le a keresztapja előzetes engedélyével.

– Miért pont a nápolyi stílusú pizza mellett tetted le a voksod? – Azért, mert a nápolyi stílusú pizza a legjobb minőségű és szerintem egyben a legfinomabb is. Szeretek jó alapanyagokkal dolgozni és különlegesebbet adni, mint mások. A nápolyi pizza tésztája négy alapanyagból készül: liszt, víz, só, élesztő. Továbbá abban különbözik a többitől, hogy hosszabb a kelesztési ideje, illetve sokkal kevesebb élesztőt raknak bele. Hosszabb a fermentáció, így sokkal levegősebb, könnyebb, habosabb lesz a tésztája, ami nem fekszi meg a gyomrunkat. A pizza sütése nagyon magas hőfokon – 400-450 °C – történik másfél perc alatt – ismertette a pizzasütés folyamatát Márk, majd azt is hozzátette, hogy a két legautentikusabb nápolyi pizza – Marinara, Margherita – mellett további 11 félét készít a vendégeknek, melyeket szintén a legkiválóbb alapanyagokból állít össze. Ki kell emelni azt is, hogy a pizzákhoz olyan olasz alapanyagokat használ, amik megfelelnek az AVPN minősítésnek (Associazione Verace Pizza Napoletana, azaz magyarul: Valódi Nápolyi Pizza Szövetsége).

Kóstoljátok meg ti is pizzájukat a Mediterraneo Étterem udvarában, a Helischer József utca 2. szám alatt, ahol hétfőtől csütörtökig 11.30-tól 20.30-ig, pénteken és szombaton 11.30-tól 21.00-ig, míg vasárnap 11.30-tól 20.00-ig várnak! Továbbá rendezvényekre is kitelepülnek, melyről naprakész információt a közösségi oldalukra tesznek fel. Ha pedig házhoz rendelnétek, a Wolt alkalmazás segítségével tehetitek meg!

Egy válasz

  1. Nagyon ügyes ,ambiciózus!!!hatalmas gratula!!!Aki mer az nyer alapon kitartó munkájának meg van a gyümölcse!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hasonló cikkek

A pünkösdi hosszú hétvégén válasszátok Esztergomot!

Éjszakai fürdőzéssel, kenyérnappal, családi programokkal, sétarepüléssel, széles gasztronómiai kínálattal, valamint akciós szállásajánlatokkal várunk Esztergomban! Töltsetek el három fantasztikus napot Magyarország első városában! Mutatjuk a legjobb programokat! Indítsátok a nyarat az Aquaszigeten! Szombaton este az Éjszakai fürdőzés keretében egy igazi kora

Tovább olvasom »
Megszakítás