Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár - Bibliotheca

Állami, egyházi ünnepeken és július-augusztus hónapban ZÁRVA!

Szeptember 1-től június 30-ig:
Kedd: 9:00 – 13:00
Szerda: 9:00 – 17:00
Csütörtök: 9:00 – 13:00

Teljes: 1.500 Ft/fő
Kedvezményes: 700 Ft/fő
Családi (2 felnőtt & min. 2 gyerek 18 év alatt): 3.000 Ft
5 főtől: 1.000 Ft/fő

Az esztergomi Bibliotheca hazánk egyik legnagyobb egyházi könyvtára. Az 1853-ban Hild József tervei alapján elkészült impozáns épületet 2017-ben újították fel. Ennek köszönhetően az állandó kiállítások és időszaki tárlatok modern elrendezésével, megújult formában tekinthetjük meg a könyvtár páratlan gyűjteményi kincseit.

Karnyújtásnyira lehetünk a majdnem római pápává választott neves esztergomi érsek, Bakócz Tamás liturgikus kódexétől. A Bakócz-graduálé két kötete együtt több, mint 110 kg-ot nyom és ezzel a világ egyik legnagyobb kódexe. Vajon hogyan mozgatták a középkorban ezt a két igen nehéz könyvóriást…?

A többi kódex és biblia között barangolva rábukkanhatunk Mátyás király egy ősnyomtatványára, a Lövöldi-corvinára. Itt őrzik az Esztergomban elhunyt nagy magyar költőnk, Balassi Bálint családi bibliáját. És láthatjuk a magyar nyelvtörténet kiemelkedő emlékét, a középkori bibliafordítást tartalmazó Jordánszky-kódexet is.

TIPP

Az intézmény honlapján a Katalógusok, Possessores és Pantheon menüpontok  segítik a tájékozódást. A Múzeum menüpont alatt pedig akár otthonról, virtuálisan is felfedezhetjük a Bibliothecát. A virtuális séta közben a lila pontokra kattintva sok érdekes információhoz és háttértartalomhoz juthatunk.

A BIBLIOTHECA-T VIRTUÁLISAN IS MEGTEKINTHETED

Megszakítás