Keresztény Múzeum

December 1-től március 14-ig ZÁRVA!

Március 15-től december 1-ig:
Kedd-vasárnap: 10:00 – 18:00
Hétfő: ZÁRVA

Egyéni belépő (felnőtt): 1.500 Ft
Kedvezményes egyéni belépő (diák, nyugdíjas): 750 Ft
15 főt meghaladó csoport tagjai: 1.200 Ft
15 főt meghaladó diák és nyugdíjas csoport: 600 Ft
Családi belépő (Két felnőtt és 2-5 gyermek): 3.000 Ft

Fotójegy: 1.000 Ft

Tárlatvezetés az állandó kiállításon előzetes bejelentkezéssel (telefonon: 33/413- 880, email: keresztenymuzeum@gmail.com):
magyar nyelven: 4.000 Ft/csoport,
angol, német, francia és orosz nyelven: 8.000 Ft/csoport

Az esztergomi Keresztény Múzeum Magyarország leggazdagabb egyházi gyűjteménye, amely a Prímási palota második emeletén tekinthető meg. A Keresztény Múzeum működteti a bazilikában található Mindszenty-emlékhelyet és kiállítóhelyei vannak az Ószemináriumemeletén, ahol a modern műalkotások állandó kiállítását tervezik.
A múzeumot Simor János (1813–1891) esztergomi érsek, hercegprímás alapította, amikor a prímási palotában lévő magángyűjteményét intézményesítette. Célja az volt, hogy Esztergomot gazdag kulturális központtá tegye. Figyelemmel kísérte a külföldi árveréseket, művészeknél megrendeléseket tett. A létrejött hatalmas magángyűjteményből 1875. október 12-én nyílt meg a Prímási Kép- és Metszvénytár 206 középkori és 19. századi festménnyel. Simor 1878-ban 42 000 líráért megvásárolta a 60 darabból álló Bertinelli-gyűjteményt. Jelenlegi helyére 1882-ben került a tárlat. A Keresztény Múzeum nevet akkor vette fel, amikor Simor 1887-ben intézményesítette.
Simor halála után a Főszékesegyházra szálltak a műkincsek. A gyűjtemény Csernoch János prímássága alatt jelentősen bővült. 1919 januárjában került Esztergomba az Ipolyi-gyűjtemény Nagyváradról, emellett adományokból is gyarapodott a múzeum. A II. világháború után a múzeumot nem államosították, de a Balassa Bálint Múzeum igazgatása alá helyezték 1952-ben. A kiállítást 1954-ben újrarendezték, az időszakos kiállítások 1955 óta láthatók. 1982-ben Lékai László bíboros a palota földszintjén három újabb termet rendezett be az időszakos tárlatok számára.

A múzeum gyűjteményében található az ország harmadik legjelentősebb festészeti kollekciója, magyar, olasz, németalföldi, német és osztrák festményekkel. A késő középkori alkotások, mint például Kolozsvári Tamás Kálvária-oltára, a garamszentbenedeki úrkoporsó vagy MS Mester Passióképei mellett jelentős az újkori festészeti, az iparművészeti és a több mint 5000 lapot számláló grafikai anyaguk is. Állandó kiállításukat a Prímási Palota második emeletén tekinthetjük meg.

Akadálymentes múzeum!

TIPP

A múzeum megtekintése után kellemes kikapcsolódás nyújt az Erzsébet park,ami innen karnyújtásnyira van, illetve a Várhegy is csak pár percre található, afelújított Macskalépcsőn keresztül. A Keresztény Múzeum állandó kiállítása a Prímási Palota második emeleténtekinthető meg. A múzeum pénztáránál megvásárolhatók a múzeum gyűjteményeire vonatkozókiadványok, a korábbi kiállítások katalógusai, Esztergomra és történetérevonatkozó kiadványok, CD-ROM kiadványok, képeslapok a kiállított tárgyakról,esztergomi képeslapok, poszterek, naptárak, bélyegek.

Megszakítás