Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum - Duna Múzeum

2023. január-február: Zárva

Teljesárú belépőjegy: 1400 Ft
Családi belépőjegy: 700 Ft/fő
Kedvezményes belépőjegy: 700 Ft/fő
(6 éves kortól, 62 éves kor felett legalább két 18 év alatti személy,
kísérő közeli hozzátartozó – max. 2 fő)
Csoportos felnőtt jegy: 1000 Ft/fő
Múzeumi óra, foglalkozás: 400 Ft/fő

A Duna Múzeum új állandó kiállítása, a vízgazdálkodás múltját és jelenét bemutató Vízeum 2020-ban elnyerte az év kiállítása címet.

A tárlat az alábbi érdekességekkel vár: szemlélteti a víz erejének felhasználását, feldolgozza a folyók szabályozását; hajózással kapcsolatos különlegességeket és hajómaketteket mutat be; foglalkozik a fürdés történetével, a Dunával, a Balatonnal, az ásványvizekkel és a szódavíz történetével is; a klímaváltozást és hatásait a legmodernebb eszközökkel és adatokkal mutatják be, megtudhatjuk például, hogyan változik földünk vízkészlete.

Tudtátok?
1790-ben a magyar királyi korona és a koronázási jelvények a Duna Múzeum épületében töltöttek egy éjszakát, amikor Bécsből Budára szállították az ékszereket.

A Dunán az első gőzhajót 1830-ban bocsátották vízre, Bécsből indulva Pozsonyba, majd Pestre ment, első útját 15 óra alatt tette meg.
A törökök kiűzése után számos német családot telepítettek Esztergom környékére. Többségük a Dunán érkezett egy sajátos hajótípuson, az ulmi skatulyán, amely kissé gúnyos nevét egy hajótestre épített dobozszerű építményről kapta. A skatulya 1:50 méretű makettjét sok más hajómodellel együtt csodálhatjuk meg a Duna Múzeumban.

A DUNA MÚZEUMOT VIRTUÁLISAN IS FELFEDEZHETED

Megszakítás