Sátorkőpusztai-barlang

A Sátorkőpusztai-barlang a Nagy-Strázsa-hegy DK-i sziklás oldalából nyílik. Megközelíteni a 117-es út mentén található szemétlerakó teleppel szemben induló, 1.5 km hosszú ösvényen keresztül lehetséges. Látogatási napokon az útvonalat jól látható jelöléssel látják el a szervezők.
A barlangot 1946-ban kőbányászat során fedezték fel. Gipsz és kalcitkristályokkal borított, egymásba fűződő fülkerendszere hévízes eredetű barlangképződéssel alakultak ki. Jakus László és Venkovits István geológiai publikációinak köszönhetően hamar óriási népszerűségre tett szert. Kutatók, ásványgyűjtők és kincsvadászok sorra vitték magukkal és rongálták meg képződményeit.
1958-ban Benedek Endre bányafőmérnök vezetésével létrejött dorogi Kadić Ottokár Barlangkutató Csoport tagjai vették szárnyai alá a barlangot. Kemény fizikai munkával, gyakran megérzéseikre hagyatkozva végezték kutatómunkájukat. Új szakaszokkal bővítették az ismert járatokat és nagy figyelmet fordítottak arra, hogy további rongálások ne történjenek a képződményekben.
Munkájukat az 1989-ben megalakuló Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) folytatta. Az állagmegóvás mellett a barlang turisztikai bemutatás játszotta a főszerepet, természetesen a felfedezés motiválta kutatás és a megrongált részek tisztítása mellett. 2012-ben egy tudományos vizsgálatsorozat eredményeként tárult fel a hévizes képződményekkel (gipsz-, kalcit- és aragonitkristályokkal) gazdagon díszített Pünkösdi-ág.

A Sátorkőpusztai-barlang 1993-tól áll turisztikai barlangként a nagyközönség rendelkezésére. A BEBTE szakavatott túravezetői évente közel 600 főt kalauzolnak a barlang zegzugos folyosóin.

TUDTAD?

A Sátorkőpusztai barlang 2019-ben bekerült a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba, illetve ugyanebben az évben a megyei napilap közönségszavazásán elnyerte „Komárom-Esztergom Megye 7 csodája” egyikének címét.

JÁRD BE A BARLANGOT VIRTUÁLISAN

Megszakítás