Erzsébet Park - Sobieski sétány

A park területén egykor cölöperőd állt, ami a várat védte, megakadályozta az ellenséges hajók kikötését a területen. Erre laktak és dolgoztak az esztergomi halászok, molnárok, tutajosok. Egykor a park keleti végében húzódó, középkori várfal tövében folyt a Duna.

A Veprech-toronyban közel 800 évnyi történelmi épített örökséget lehet felfedezni a reneszánsz vízemelőszerkezettől kezdve a 400 éves Dzsámiig. Duna felőli oldalon Szulejmán, török nyelven írt emléktáblát helyezett el 1543-as diadalának emlékére. Ez máig látható a falban. Az évszázadok alatt, a Duna medre jelentősen változott, és a második világháború után 1,5-2 méterrel feltöltötték a partszakaszt. Így a várfal harmada föld alá került, kialakult a park mai formája. Az 1990-es években épült a park nyugati, Duna-parti oldalán a Búbánatvölgybe vezető bicikliút, amit eredetileg Pilismarótig terveztek. Délkeleti oldalát a Prímási palota uralja, aminek kertje a parkra néz.

A park déli végén, a Kossuth híd hídfőjénél Erzsébet magyar királyné bronz mellszobra áll. Eredetije Zala György alkotása, bronz változata 2000-ben, Ehingen testvérváros ajándékaként készült. Felavatásánál Habsburg György is jelen volt.

Középtájt található a Sobieski-emlékmű, ami a párkányi csatában győztes Sobieski János lengyel királynak állít emléket. A magyarok Sobieski János segítségével győzedelmeskedtek itt, a török csapatok felett.

A játszótér mellett 3 legendás kőfej foglal helyet. Az alkotások, melyek valószínűleg a Casagrande szoborcsoport három evangélistáinak portréjai – az ezredfordulót követően ismertebb legenda főszereplőivé, idővel zarándokhellyé váltak az Erzsébet parkban, ahol súlyos betegségükből gyógyulni vágyók pihentek meg. A Prímás Palota kerítésének ezen részén volt idő, mikor hosszú sorokban várakoztak.

TIPP

Az Erzsébet park testi és lelki feltöltődés mellett aktív és pihentető alternatívákkal is vár. Ha csak látni szeretnéd a Duna mögött lebukó csodás napot, akkor a bicikli út mellett sorakozó padok egyikén foglalj helyet.

Megszakítás