Takarékpénztár

A magyarországi pénzintézetek között másodikként alapított Esztergomi Takarékpénztár romantikus épületének tervezője Hild József, építész kivitelezője az esztergomi Prokopp János volt.
Az 1860 és 1862 között épült háromszintes lakóház földszintjére üzleteket, az első emeletre az irodáit, a másodikra bérlakásokat képzelt el a Takarékpénztár vezetése. A pénzintézet alapítását gróf Széchenyi István Hitel című műve ösztönözte.
A Takarékpénztári Egylet 1844. december 12-én alakult meg Héya Imre királyi tanácsos vezetésével. Első igazgatója Nitter Ferenc, pénztárnoka Frey Vilmos, ügyésze Meszéna Ferenc lett. Néhány napon belül 163 városi polgár vásárolt részvényt összesen 15 000 forint értékben, ami akkoriban jelentős összegnek számított.
A Takarékpénztár tevékenysége lassan kiterjedt Esztergom és Bars-Hont vármegyék területére is, így az üzletkör bővülése és a jó gazdálkodás eredményeként a pénzintézet megépíthette új székházát a Széchenyi téren.
A palota térre néző főbejárata az épület tengelyében nyílik, felette kőrácsos, széles erkély, amely a nagyterem három ablaknyílását is kiemeli. Az épületet gazdag szalagfonatos-rozettás romantikus díszítés ékesíti, melyet dekoratív főpárkány koronáz. Az attikán olajággal övezett országcímer felett egy, a takarékosságot szimbolizáló, ülő nőalak tekint a városra. Jobbjában sólyom és szerencsekerék, baljában méhkas, amely a Takarékpénztár rendeltetésére utal.

A térre és a Kossuth Lajos utcára néző földszinti helyiségek másfél száz év óta a város kereskedelmi életének fontos színterei.
A Takarékpénztár egykori igazgatója az az Einzinger Ferenc volt, aki Babits Mihály barátjává vált a nagy 20-i századi költőnk esztergomi tartózkodásainak idején. Babits híres és máig fennmaradt aláírófalának ötletét is a takarékpénztár igazgatója ihlette, ugyanis az Einzinger-pince falát díszítette egy ilyen aláírásokkal teli fal, amelyet Babits meglátott és szintén megvalósított előhegyi villájának falán.

Szeptember 23-án „Reggeli a hídon” című identitást erősítő programmal kívánjuk összehozni a Duna két partjának lakosait. A hídon asztalokat helyezünk el, amelyeknél egy esztergomi és egy párkányi közéleti, illetve civil személy foglal helyet, hogy együtt reggelizve beszélhessék át a híd által megélt határon túli élményeiket.

Megszakítás